Gran imatge amb final cruel per a la tricolor de futbol

La selecció remata al travesser amb 0-0, rep un gol per errada de Pol i arracona el rival tota la segona part

Per Iván Moure

La pilota s’estavella al travesser després d’una rematada de cap de Ludo al minut 44 amb 0-0, ahir. | Maricel Blanch
Andorra continua sense puntuar en el debut a la fase de classificació per al Mundial 2018. Rebia a l’Estadi Nacional Letònia, un dels rivals a menys anys llum juntament amb Illes Fèroe, i va cedir per 0-1 però amb el cap ben alt. Va aguantar el 0-0 fins el descans, fins i tot es va poder avançar amb una rematada de cap al travesser de Ludo, va encaixar el gol al tercer minut de la represa per una sortida en fals i amb el gol en contra va dominar tota la segona part, obligant a la defensa rival a aplicar-se a fons per defensar el resultat. En actitud i joc no es pot demanar més. El nou projecte de Koldo ha deixat una primera empremta més que satisfactòria. Llàstima que el futbol exigeix gols i això és el que va faltar-li a la tricolor.

Abans d’arrencar amb aquest nou cicle, el president de la Federació Andorrana de Futbol, Víctor Santos va obsequiar Ilde Lima amb una gorra ben curiosa i una medalla en convertir-se en el segon centenari de la història de la tricolor després del ja retirat –a nivell internacional– Sonejee. I amb el so del xiulet inicial, Letònia va mostrar ben ràpid quines eren les seves intencions. Un 4-4-2 moltes vegades més similar a un 2-4-4 per acumular més gent en atac i també per defensar a dalt les pèrdues de pilota, pressionant per recuperar ràpid.

Així, a Andorra li costava horrors  tirar cap amunt. A sobre, als deu minuts de joc, Jordi Rubio i Ludo ja havien vist la targeta groga. La banda dreta tricolor. Però tampoc passava angúnies fins ben passada la mitja hora de joc al voltant de Ferran Pol. Només al minut 2, quan Visnakovs va treure un córner i Sabala va entrar al primer pal sense marcador i va pentinar horrible.

Riera se'n va plorant / Al minut 28 i sense gaire marejada per a la tricolor sobre el verd, Riera es va tirar a terra, va palpar-se la part darrera de la cuixa i va demanar el canvi. Isquiotibials. Se’n va anar plorant i per ell va entrar Rebés. Més armadura per a la defensa i en punta, Aláez, debutant en partit oficial amb l’absoluta.

Letònia, per fi, va trobar un forat al minut 33, amb una centrada en diagonal de Gabovs per la dreta a la qual no va arribar Sabala al punt de penal però sí Davis Ikaunieks al segon pal. De cap, no sap ni què va fer. Tova a les mans de Ferran Pol.

Va respondre Ludo per a una selecció que començava a tenir protagonisme lluny del seu mig del camp, amb una pilota aèria més enllà de la frontal que va engaltar amb intenció, però que el meta Vanins no va tenir problemes per blocar.

Poc després, Sabala va arribar a una pilota impossible que es perdia per la línia de fons i Davis Ikaunieks es va anticipar a Ferran Pol al primer pal per posar la punta de la bota, però la pilota va acabar fora.

En ple intercanvi de cops, Jagodinskis va treure una falta en llarg des del mig del camp i de nou Davis Ikaunieks va aparèixer per rematar de cap a l’escaire, però estava gairebé a la frontal de l’àrea i Ferran Pol va arribar a temps per evitar el gol.

Però l’ocasió més clara la va tenir Andorra. Marc Garcia va arribar a la línia de fons, va centrar i Ludo, al primer pal, va pentinar perfecte. Per tres dits no va ser gol. La pilota es va estavellar al travesser.

Gol encaixat i reunió encomiable / El que són les coses. D’acabar la primera part en avantatge a iniciar la segona perdent. Als tres minuts de la represa Gabovs va fer una centrada en diagonal des de la dreta del mig del camp, Ferran Pol es va equivocar sortint a buscar-la però Sabala va arribar abans per picar-la de cap i desequilibrar un partit que començava a intuir un final il·lusionant.

La reacció va ser de notable. Ahir el gol en contra no donava la sensació de ser la sentència. Andorra es veia capaç. Va estirar línies i va amenaçar amb les seves armes. Una falta lateral per la dreta de Jordi Rubio va fer aplicar-se en defensa a Letònia per refusar el perill. Minuts més tard, un servei de banda de Marc Garcia va tornar a posar a prova la rereguarda dels de Marians Pahars amb Ilde pentinant d’esquenes i al 58 Ludo va provar sort amb un xut sec des del vèrtex de l’àrea gran, però va trobar les mans de Vanins.

Al minut 77 Koldo va treure Ludo, el millor cartutx d’Andorra. La veritat és que estava fos. Com la resta dels seus companys, que amb tot van seguir insistint fins el xiulet final davant una Letònia que ja s’havia oblidat de Ferran Pol. Estava arreplegada, refusant-ho tot sense intenció de jugar, esperant el final per endur-se el botí. La va tenir Ilde amb una rematada de cap a l’últim minut que va sortir fora a dos pams del travesser i un xut des de la frontal al descompte que va fer lluir Vanis. L’empat hauria estat merescudíssim.

VESTIDORS

Koldo Álvarez: «No recordo ni una aturada de Ferran Pol»

Resignat, però orgullós dels seus. Així es va mostrar Koldo a l’acabament del partit: «Crec que hem fet tot el que estava a l’abast per no perdre. No tinc al cap una aturada de Ferran en tot el partit i hem estat capaços de generar ocasions i de marcar. A nivell de treball, la feina és més que destacable. A nivell de punts, sento impotència perquè ho mereixíem». L’únic però, el gol: «És una errada nostra que condemna la feina de molts dies però hem aturat Letònia, hem sabut créixer i fer mal. Hem de cuidar molt els petits detalls però el gol d’ells és massa càstig».

Marians Pahars: «Volíem marcar abans, hem jugat nerviosos»

Cara de pocs amics feia el seleccionador rival a la roda de premsa, molt a la defensiva en les seves respostes. «No m’ha sorprès Andorra», va assegurar, com tampoc va negar haver patit pel resultat: «Si he temut per si ens empaten? No. Això és futbol i pot passar de tot», es va limitar a dir. «Hem jugat massa nerviosos. Volíem marcar abans però és difícil jugar en aquest camp», va rematar abans d’apuntar amb bala al de negre: «És la primera vegada que veig un àrbitre com aquest», va criticar.