La selecció de futbol té la mateixa possessió que el rival per primera vegada

La tricolor guanya la partida a Estònia en xuts a porteria, cosa que no s’aconseguia des del 2010

Per Iván Moure

Ilde Lima (esquerra), Aláez (dreta) i Ludo (a fons) envolten el migcampista Janis Ikaunieks, el dimarts passat en l’Andorra-Letònia a l’Estadi Nacional. | Maricel Blanch
Finalitzat el partit del dimarts passat davant Letònia, el de l’estrena de la selecció en la fase de classificació per al Mundial 2018, els mitjans de comunicació de tot el planeta es van fer ressò que Andorra és el combinat amb menys partits seguits sense guanyar de la història del futbol.

Amb el 0-1 de fa tres dies, la tricolor desheretava Luxemburg d’aquest rècord que ningú vol tenir. No guanya des del memorable 13 d’octubre del 2004 en què es va imposar 1-0 a Macedònia, gràcies a un gol de Marc Bernaus al minut 59. Però el partit davant Letònia va deixar altres registres, també històrics i més agradables de veure, que tampoc s’havien aconseguit mai. Per primera vegada va tenir la pilota tant com el seu rival. A més, va provar més vegades a porteria.

A partir del 0-1, al minut 48, Andorra es fa propietària de la pilota. Domina tota la segona part i això li permet acabar amb una possessió del 50%. Mai, ni de lluny, havia arribat a una xifra similar en aquesta estadística.

Un xut de Jordi Rubio als núvols al minut 14, una engaltada de Ludo al 36 amb gran resposta del meta Vanins, la rematada de cap al travesser del cervell de l’FC Andorra amb 0-0 poc abans del descans, un altre xut del propi Ludo des del vèrtex de l’àrea gran que va treure Vanins, una rematada de cap de Cristian Martínez minsa i tres més per a Ildefons Lima superat el minut 90: una des de fora l’àrea que va refusar el seu marcador, una altra de cap a la sortida d’un córner amb tot a favor que va rematar fora i la darrera, des de la frontal amb un xut sec i ras que va fer lluir Vanins. Aquestes van ser les vuit ocasions tricolors, tres d’elles clares, per una menys d’una Letònia que tampoc en va tenir de clar perill. El gol arriba amb una pilota a l’àrea que Ferran Pol surt a buscar però que remata Sabala anticipant-se. Només el 8 d’octubre del 2010, al Comunal davant Macedònia (0-2) s’havia xutat més vegades a porteria que el rival: 15 per 10.

En l’era Koldo, inquilí de la banqueta des del Preeuropeu 2012, aquesta ha estat la vegada en què menys passades ha fet el rival: 288 de les quals 235 bones. A favor 103 de les quals 69 bones, que no és que sigui una xifra rècord, però sí està entre les millors.

Xipre, l'anterior antecedent / Un altre partit amb estadístiques a destacar va ser el del Preeuropeu 2016, davant Xipre a casa. Andorra va caure 1-3 però va xutar set vegades a porteria per vuit de l’adversari, va fer 125 passades, la millor marca fins a dia d’avui, tot i que va concedir-ne 505. A més va tenir una possessió del 30%, també xifra rècord fins que dimarts va venir Letònia.

Riera no té res greu / Una de les preocupacions de Koldo sobre el partit de dimarts va ser la lesió de Gabi Riera, que va demanar el canvi al minut 26. Aquest era l’únic punta pur amb experiència per al debut, amb Aaron Sánchez lesionat de gravetat en trencar-se el creuat anterior. Riera es va fer una ecografia dimecres i té una elongació: «Vaig plorar perquè portava molt de temps treballant dur per jugar aquest partit i en un moment et veus que no pots. Vaig notar una punxada i no podia seguir. Però en un parell de setmanes estaré bé». Així doncs, estarà a disposició per a Portugal, el 7 d’octubre vinent.