PUBLICITAT

Andorra La Vella

Petició de 15 anys de presó per abusar d’una nena de quatre anys

L’acusat, que en aquell moment era la parella de l’àvia, nega els fets tot i la valoració de «credibilitat» del peritatge

Per ESTEFANIA GRACIA

Passadís interior del Tribunal de Corts.
Passadís interior del Tribunal de Corts. | TONY LARA
la Fiscalia demana una pena de 15 anys de presó i l’expulsió definitiva del país per a un home acusat d’abusar d’una nena de quatre anys. En concret, se li atribueixen un delicte major continuat d’abús sexual a una menor de 14 anys i un delicte de violació amb accés carnal, amb els agreujants de tractar-se d’una víctima especialment vulnerable per raó de la seva edat. 
 
Per tot, a més de la pena esmentada, la Fiscalia demana també una indemnització de 6.000 euros per prejudicis morals, a més dels costos derivats del tractament terapèutic que necessitarà la víctima durant els propers anys. Així com la prohibició de contactar amb la nena durant 12 anys. 
 
Per la seva part, la defensa demana que s’imposi la pena de sis anys de presó i una indemnització de 800 euros. Pel que fa a la resta de pena (expulsió i prohibició de contacte), la defensa accepta dites demandes. 
 
Els fets / Els fets es remunten al 2011. Quan suposadament l’acusat, que en aquell moment era la parella sentimental de l’àvia de la víctima, va abusar de la nena quan aquesta només tenia quatre anys. Tot i això, no va ser fins al 2015 quan la víctima (ja amb set anys) va narrar l’abús. 
 
Segons les declaracions dels diferents testimonis presents ahir al judici, l’escola de la nena va ser l’encarregada de denunciar els fets, ja que els pares i l’àvia de la víctima desconeixien del tot els abusos. 
 
Tant la directora del centre com la tutora de la víctima van assegurar que van començar a veure (al 2015) un canvi de comportament en la nena. En diverses ocasions van presenciar com la petita utilitzava un «llenguatge sexual inapropiat per la seva edat» i que feia actuacions fora de lloc, com «tocar els genitals d’un company o ensenyar la seva vulva». 
 
En vista d’aquests fets, l’escola va decidir posar-se en contacte amb els pares i van fer una primera reunió per parlar del comportament de la nena. Posteriorment a aquesta reunió –i després que la nena assegurés que un noi li havia dit d’anar al bany per mantenir relacions sexuals– la tutora va decidir parlar amb ella per esbrinar que estava passant. Va ser llavors quan la petita va narrar que la parella de la seva àvia havia abusat d’ella. 
 
En concret, i segons va declarar la tutora, la nena va explicar com l’home l’havia obligat a fer-li una fel·lació i com li havia tret la roba per «llepar-li la vulva». A més, la nena va relatar que en més d’una ocasió l’acusat va posar pel·lícules pornogràfiques a ella i als seus dos germans petits mentre estaven al domicili dels progenitors. Matisant que una de les vegades (mentre estaven mirant les imatges de contingut sexual) l’home va proposar-li de copiar el que estaven veient i tenir sexe. Una proposta a la que la nena finalment no va accedir. 
 
Alguns dels fets exposats suposadament també van tenir lloc al domicili de l’àvia mentre aquesta estava dormint. Ja que com van declarar els mateixos pares, en ocasions l’àvia i la seva parella cuidaven dels petits mentre els seus progenitors estaven treballant. Durant el judici també es va exposar el fet que l’àvia en aquell moment tenia problemes amb l’alcohol i que tot i estar a càrrec dels seus néts bevia alguna que altra beguda alcohòlica. Fins i tot, la nena va explicar que en alguna ocasió la mateixa àvia li havia donat vi. Uns fets que l’àvia refuta. 
 
Amb tot, l’acusat nega haver realitzat dits abusos i assegura que no sap perquè la petita ha explicat aquests fets. Tot i això, les psicòlogues i la pèrit encarregada de fer les exploracions destaquen que el discurs de la nena «és creïble» i que la víctima ha narrat una situació «que ha viscut». 
 
En vista dels fets, Afers Socials va retirar la custòdia dels menuts (la víctima i els seus dos germans menors) als pares i actualment estan al Centre d’Acolliment d’Infants i Joves d’Andorra.
 
La defensa no ho nega / Tot i que la defensa demana una pena menor de presó, en cap cas nega que l’abús s’hagi ocasionat. La discrepància està en el nombre de vegades que s’ha pogut cometre el delicte. Doncs la Fiscalia assegura que s’ha abusat de la nena en almenys dues ocasions, mentre que la defensa matisa que amb les proves només es pot intuir que hagi passat un cop, per tant, segons la defensa no hi ha indicis que sigui un delicte continuat.
 
Nul·litat de les proves / La defensa demana la nul·litat de les proves presentades durant el judici al·legant que les declaracions i examinacions realitzades a la víctima es van fer sense la presència dels pares d’aquesta.
 
Una qüestió que el mateix Tribunal de Corts ja va desestimar ahir durant la vista oral que es va celebrar per jutjar els fets. I és que segons la Fiscalia, la llei de jurisdicció de menors estableix que només hi ha l’obligació de declarar davant dels pares si el menor és un inculpat de la causa. 
 
Així, al tractar-se d’una víctima i no d’una implicada, el tribunal va donar la raó a la Fiscalia i va acceptar les proves presentades. Tot i això, la defensa insisteix en la nul·litat, i en tot cas, demana que si durant la sentència s’accepten les proves 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT