PUBLICITAT

El traçat de la MAT pel Pallars afectaria un espai protegit

  • Llimiana addueix que la línia passa per un corredor biològic de la llúdriga
  • La cua del pantà de Cellers és una de les zones humides més extenses del Pirineu
EL PERIÒDIC
LLIMIANA

Periodic
Membres de la Plataforma contrària a la MAT del Pallars preparen pancartes. Foto: ACN / MARTA LLUVICH

El l traçat previst per a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) pel Pallars Jussà passaria per una zona declarada Espai Natural Protegit, inclosa al Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i a la Xarxa Natura 2000.

Es tracta de la cua del pantà de Terradets, on habiten animals de gran interès com són la llúdriga, el cranc de riu autòcton o el muricec orellut. Jaume Elies, regidor de Llimiana, ha explicat que l'espai fluvial del riu Noguera Pallaresa actua com a corredor biològic de primera magnitud i el seu traçat fa d'eix d'una important ruta migratòria d'ocells. La cua de l'embassament ocupa 125 hectàrees.

Elies considera que fer passar aquest corredor elèctric de 400.000 volts per aquest espai és una contradicció amb les polítiques de protecció i conservació d'aquest espai realitzades durant anys. La cua de l'embassament de Cellers és una de les zones humides de major extensió del Prepirineu occidental català. Elies ha fet una crida a totes les entitats conservacionistes i ecologistes perquè defensin aquest espai amenaçat pel pas de la MAT del Pallars.

De la seva part, el secretari general de l'entitat ecologista Ipcena, Joan Vázquez, s'ha sumat a l'oposició a la MAT tot dient que les estaques aparegudes als terrenys són una mostra de "prepotència" per part de Red Elèctrica. Vázquez creu que no s'ha respectat l'autoritat i legitimitat dels ajuntaments i els propietaris de les finques i se'ls han vulnerat clarament els drets.

El traçat també passaria molt a prop de la fortificació de Mur, un dels castells del segle XI més ben conservats del món.

PROTESTES
Amb l'objectiu de fer visible el seu posicionament, la Plataforma Contrària a la MAT del Pallars ha decidit un calendari d'actuacions a fer durant aquesta tardor. Entre les actuacions destaca concentracions davant dels principals ajuntaments del Pallars Jussà. Tremp, la Pobla de Segur i Isona són algunes de les localitats en què es faran concentracions de protesta. La primera serà el proper dia 9 d'octubre davant de l'Ajuntament de Tremp. La Plataforma ha de donar-se de marge fins a finals de mes per presentar les denúncies davant del Jutjat de Tremp per invasió de la propietat privada arran de la col.locació d'estaques a terrenys particulars contra Red Elèctrica.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT