PUBLICITAT

Encamp

Casals i Orobitg guanyen el premi popular d’escultures de gel

Els artistes del país han obtingut 240 valoracions positives

Per EL PERIÒDIC

L’obra ‘Prosperitat’, de Xavi Casals i Arnau Orobitg.
L’obra ‘Prosperitat’, de Xavi Casals i Arnau Orobitg. | EMILIO PRENAS
L’obra El somiador, d’Andreu Elías i Dannielle Cipolletti, es va emportar ahir el primer premi del jurat del concurs d’escultures de gel del Pas de la Casa. La segona posició va ser per a Carlos i Alejandro Martínez amb l’escultura Aquella noche que mojé la cama i el tercer premi se’l va endur l’obra Prosperitat, de Xavi Casals i Arnau Orobitg. 
 
En la categoria de votacions populars, un total de 240 persones van valorar l’escultura de Casals i Orobitg com la millor obra del certamen. Pel que fa a la menció especial atorgada pel Comú, aquesta va ser per a La nostàlgia de les avantguardes, de Manolo Fontiveros i Susagna Malagón
La jornada va comptar amb la participació de 25 equips, 12 d’estudiants d’escoles d’art i 13 de professionals vinguts de diferents indrets, com Anglaterra, Vigo, Barcelona, València, Alacant o el mateix Principat. Per poder finalitzar les obres, els participants van estar treballant en les seves creacions durant dos dies.
 
La cònsol menor d’Encamp, Esther París, va voler destacar «el nivell en la participació i la implicació» dels veins del Pas de la Casa en aquesta convocatòria anual, que deixarà durant uns dies una proposta artística efímera. 
 
D’altra banda, des de l’organització del concurs, Àlex Arnó va remarcar l’«alt nivell» de participació que van fer que sis propostes quedessin fora del concurs. 
 
En el transcurs del dia d’ahir, els artistes professionals van valorar les obres presentades pels estudiants d’art que van participar. 
De fet, durant el cap de setmana de preparació d’aquestes obres, artistes procedents de diferents disciplines i especialistes en determinats materials o tècniques van compartir la confecció de les seves obres sobre un bloc de tres metres cúbics de neu premsada.  
 
Presència de la neu / El concurs es fa des de meitat dels anys 90, i en fa quatre que el responsable de la convocatòria és el comú de la parròquia. 
Tot i això, la falta de neu va fer impossible la convocatòria de l’edició de l’any passat, però les condicions d’enguany han estat més adients i els treballs es podran veure dies després de l’atorgament de premis.
 
Objectius del concurs / El concurs d’escultures de gel té com a objectiu sensibilitzar el públic en aquesta forma d’expressió artística, aportant al mateix temps un atractiu turístic a la vila encampadana. Els blocs de neu han de ser aprofitats al màxim en la seva massa i volum, i l’únic material permès és el bloc en si.
 
Els equips participants s’organitzen en parelles per modelar els blocs de neu, amb la possibilitat de tenir un suplent. Els participants han de ser majors de 18 anys. 
 
Premis / Els participants professionals poden optar a premis de 1.000, 700 i 500 euros, mentre que els estudiants competeixen per imports de 500, 250 i 100 euros. A més, s’atorguen tres mencions d’excel·lència: la d’Andorra (que atorga el Comú d’Encamp), la del públic (que s’escull a través del vot popular) i la del públic jove (escollida pels estudiants que participen en el certamen). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT