PUBLICITAT

Ordino

Judici als contrabandistes

L’Esbart de les Valls del Nord, el Grup Artístic i la Coral Casamanya hi col·laboren

Per El Periòdic

Capdevila i Pons, directores del Judici dels contrabandistes, ahir.
Capdevila i Pons, directores del Judici dels contrabandistes, ahir. | ana / f.a.
Ordino recupera per Carnaval una tradició perduda fa un quart de segle: el Judici als contrabandistes. Una cinquantena de persones participaran en la representació, que comptarà amb la participació de les tres associacions culturals de la parròquia: l’Esbart de les Valls del Nord, el Grup Artístic i la Coral Casamanya. El Judici dels contrabandistes d’Ordino és una obra, amb un text, i no té res a veure amb la sàtira irreverent que la joventut d’Encamp interpreta per Carnaval en el seu espectacle de contrabandistes. 
 
«Els contrabandistes són un grup de gent que van vestits de manera estrafolària, personatges forans que s’han extraviat per la muntanya i han anat a parar a la parròquia; parlen el patuès, que és una llengua diferent a la nostra però amb semblances, i estan en situació il·legal perquè no tenen papers, per això els representants de la justícia, els carabiners, els persegueixen per jutjar-los a Ordino», va exposar ahir una de les codirectores de l’espectacle, Pilar Capdevila. «Els dos jutges, estranyats per les pintes que porten i per una llengua que no entenen, els jutgen, amb un procés que té una mica de sàtira; finalment, els contrabandistes intenten fugir però abans han de ballar unes danses amb la gent del poble, que per majoria popular serà el ball del contrapàs», va completar la codirectora, segons informa l’ANA.
 
Ordino no representarà el Judici dels contrabandistes com ho fa Encamp, amb al·lusions constants i irreverents a l’actualitat política i social del país. «És una posada en escena diferent de la que podem veure a Encamp; després d’una feina de documentació, la memòria és present i hi ha molta gent que recorda haver vist els contrabandistes abans que es deixés de fer l’any 92, hi ha voluntaris que hi participen i que ja l’havien representada, també hem recuperat textos antics de l’Oficina de Turisme, i les dues codirectores –Pilar Capdevila i Lourdes Pons– l’han adaptada per donar cabuda a les associacions i a la gent del poble», va aclarir la cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba.
 
«La part del judici és al final de l’espectacle, però també hi haurà música en viu, dansa i cant», va afegir Capdevila, per reivindicar una representació més folklòrica que la representada a Encamp. 
 
Dilluns de Carnaval és «el dia més destacat d’aquestes festes a la parròquia», va dir Riba, que va recordar que després de la representació dels contrabandistes, «com és tradició, si el temps ho permet es farà a la plaça i si no al Centre de Congressos, es repartirà el brou de Carnaval que ofereix l’hotel Babot, i finalment el ball de disfresses per als més petits». L’obra es representarà dilluns que ve, a les 12 hores a la plaça Major d’Ordino. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT