PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les dones catalanes demanen que les andorranes puguin avortar

El Consell Nacional insta la Generalitat a exigir al Principat que garanteixi el dret almenys en tres supòsits

Per E. J. M.

Celebració de la Cursa de la Dona 2017.
Celebració de la Cursa de la Dona 2017. | EMILIO PRENAS
El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) insta el Govern de la Generalitat «a posar com a prioritat en l’agenda política d’afers exteriors catalans la demanda del compliment dels drets humans i, en concret, dels drets sexuals i reproductius de les dones andorranes aprofitant els estrets vincles de proximitat, llengua i cultura entre el poble català i l’andorrà, propiciant l’activació, per part del Govern andorrà, de tots els mecanismes possibles per garantir-los».
 
El CNDC és l’òrgan col·legiat de participació i consulta de l’Institut Català de les Dones que integra les representacions de més de 380 entitats que treballen en programes en favor de la igualtat i la promoció de la dona. També integra les entitats de dones per a les qüestions vinculades al Pla del Govern català en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu, reconegut com a organisme amb estatus consultiu especial del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides.
 
Amb tot aquest pes polític, el CNDC declara el seu suport «en la defensa dels drets sexuals i reproductius i del dret a viure sense violència masclista de les dones andorranes». Amb detall, el col·lectiu demana que «les dones que viuen a Andorra tinguin drets reproductius i sexuals dignes, que els protocols es renovin amb la coherència dels nostres temps i que es contractin persones expertes en violències masclistes a cada servei».
 
Una altra petició és que «el Conveni d’Istanbul s’implanti en la seva totalitat per a una Andorra sense violències masclistes». Una de les últimes mesures aplicades al Principat que emanen del Conveni d’Istanbul ha estat l’activació d’un telèfon d’atenció a les víctimes de violència les 24 hores al dia, tots els dies de l’any, el 181.
 
També exigeixen que «es despenalitzi la interrupció voluntària de l’embaràs com a mínim pels supòsits de malformació del fetus, violació o perill per a la salut física i mental de la mare». A Andorra avortar està prohibit i penalitzat en tots els casos. L’associació Stop Violències va endegar fa uns mesos una campanya de recollides de firmes per demanar que el Consell General aprovi la despenalització de l’avortament e almenys els tres supòsits bàsics, els citats pel Consell Nacional de les Dones.
 
Finalment, el CNDC vol que «es reguli legalment l’avortament amb respecte del dret fonamental a la igualtat efectiva entre dones i homes». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT