PUBLICITAT

Andorra la Vella

La llei de la Funció Pública encara pot patir canvis estructurals

Els sindicats reclamen que la comissió consultiva passi a ser vinculant perquè els acords s’apliquin

Per Mireia Aguilar

Treballadors de l’Administració atenen els ciutadans.
Treballadors de l’Administració atenen els ciutadans. | Tony Lara
L’avantprojecte de Llei de la Funció Pública encara pot patir modificacions estructurals i contràries al que es pot llegir a l’esborrany actual, fins i tot el polèmic tema del pas dels triennis d’antiguitat a quinquennis, quedaria, ara, a l’aire.
 
Així ho va explicar ahir a la tarda Gabriel Ubach, portaveu de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), a EL PERIÒDIC, després de la reunió de la Comissió Consultiva entre sindicats i membres del Ministeri de la Funció Pública. 
 
«El secretari d’Estat de la Funció Pública ens ha tramès per part de la ministra que hem de seguir treballant en la Comissió Consultiva i que encara tot és susceptible de canviar», va dir Ubach. «Ens han demanat que els tinguem confiança però ja ho veurem», va deixar clar el portaveu de l’USdA, mentre feia evident el seu escepticisme cap al sobtat canvi d’actitud del Govern que ara voldria incloure la percepció dels sindicats a la llei final, mentre que les negociacions prèvies no es van veure reflectides en absolut a l’esborrany.
 
Òrgan vinculant / «Reclamem un òrgan que sigui vinculant per a les decisions i així ho hem expressat a la reunió amb el Govern», va declarar Ubach. 
«Nosaltres continuarem fent la nostra feina i si la Comissió Consultiva només ha de ser un element que avali les decisions de Govern, sense incloure els punts de vista dels sindicats, no entrarem al joc», va assegurar el portaveu de l’USdA. 
 
Segons els sindicats, el Govern els va assegurar ahir que «estudiaran» la proposta per a un sistema vinculant, tot i que no els va donar cap data per a aquesta decisió. Des de l’USdA són conscients que la creació d’un nou òrgan a mitjans d’octubre per a resoldre un assumpte que cal tancar abans de finals d’any és complicada. 
 
«De moment, el Govern ens segueix demanant un vot de confiança per poder treballar aquesta llei en Comissió Consultiva però ja els hem dit que si tot el peix està venut, no val la pena ni que ens reunim», va sentenciar Ubach. 
 
El més preocupant/ Malgrat que durant el procés d’elaboració de l’avantprojecte de llei hi ha hagut uns punts que han destacat més que els altres com ara la introducció dels quinquennis, les penalitzacions o la recol·locació de funcionaris, des dels sindicats van assegurar que a hores d’ara no hi ha una qüestió que preocupi més que l’altra, sinó que pateixen pel «fons i la forma» de tota la llei, de principi a fi. 
 
«Aquesta no serà una llei consensuada, tornarà a ser una llei de DA», va opinar Ubach. Des de l’USdA van proposar ahir al Govern, un cop més, que desgrani els punts de la Llei i que es creïn «convenis col·lectius» per a cada un dels diferents col·lectius que es veurien afectats. 
 
El portaveu de l’USdA no va estalviar retrets per al cap de Govern i el seu equip als qui va acusar de governar sense preocupar-se de l’opinió de ningú «no només dels sindicats, en vuit anys encara no ha pogut consensuar res amb cap dels altres grups polítics, ningú no els pot estrènyer», va lamentar respecte de la situació política del país. 
 
Gabriel Ubach també va voler reflexionar sobre la justificació a la retallada dels beneficis dels funcionaris d’origen econòmic. «En aquest país hi ha diners per a tot: The Cloud, rotondes, Cirque du Soleil i càrrecs de confiances, però no n’hi ha pels treballadors públics o per als padrins del país, com passa amb les pensions», va denunciar el sindicalista. 
 
Reunió de sindicats/ «Aquesta Comissió Consultiva no serveix per a res», va parafrasejar Ubach el sentiment dels sindicats. Per aquest motiu, avui es reuniran internament tots els representants dels treballadors públics andorrans per a decidir si segueixen participant de les converses amb el Govern. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT