Un MoraBanc negat en el retorn a Europa

Els tricolors deixen molt a desitjar contra l’Unics de Quino Colom malgrat arribar amb vida al final

Per Iván Moure

Albicy dirigeix un atac del MoraBanc defensat per Colom (d'esquenes) i amb l'ajut de Ponkrashov, ahir al Poliesportiu. | Maricel Blanch
Ni Lliga Endesa, ni Eurocup. La victòria ha girat l’esquena al MoraBanc Andorra, que ahir va cedir en el primer partit de la segona competició europea davant l’Unics Kazan rus per 68-76 amb la sensació de que no va sortir res, de que el joc no acaba de carburar i de que als jugadors de Joan Peñarroya els hi cal un revulsiu per aixecar el vol i demostrar el que s’espera d’ells.

La nit va començar com mereixia. El públic va fer sentir Quino Colom com un tricolor més. Va arribar l’hora de les presentacions dels jugadors en els prolegòmens i quan l’speaker va citar el seu nom, va fer una pausa a la qual els aficionats, 3.450, van correspondre amb aplaudiments. A més, es va poder complir el somni del seu pare Joaquim, ja que tant el base de l’Unics com Guille van ser titulars i durant uns minuts els va poder gaudir a la pista marcant-se un a l’altre.

L’envit europeu va començar amb un preciós tap d’Stevic a Lasme. Allò va ser, però, aigua enmig d’un oasi. Pèrdues, malentesos, triples fallats i fins i tot una safata fàcil d’Albicy que va tocar ferro. La cistella es veia petita i només Lasme i Diagne van ser capaços de ficar-la al llarg dels tres primers minuts.

Va posar el punt i final l’etern 2-2 Lockett amb un triple, el gran punt negre ahir dels de Peñarroya. La resposta va ser un parcial de 6-0 que va concedir el primer avantatge a Stevic i companyia (8-5 a 4:50). Costava trobar un far, però fins a vuit jugadors van anar aportant punts com formiguetes als primers deu minuts, que  va tancar-se amb un 16-18. Els dos equips estaven igualats en gairebé en totes les estadístiques. La diferència? 0 de 5 des del triple per al MoraBanc, 2 de 4 per a l’Unics.

Un pèl més fins van estar els canells en els segon acte. Ponkrashov el va inaugurar amb un triple que obria la diferència més àmplia (16-21). Els tricolors continuaven sense  trobar la bona línia, però van saber refer-se d’aquest primer avís: Diagne va culminar un parcial de 8-2 per capgirar la situació i tornar a posar-se per davant (24-23 a 5:57). El que ningú esperava és que l’Unics repliqués de la mateixa manera, vista la igualtat que hi havia fins llavors. Locket, Quino i un 2+1 de Kolesnikov van millorar la renda anterior (24-30) a base, per cert, d’una agressiva defensa que va pagar posant-se en bonus quan quedaven encara més de quatre minuts per al descans.

El cert, però, és que gairebé no va afectar. L’intercanvi de cistelles va ser la tònica fins que va sonar la botzina, amb 35-41 a l’electrònic. De nou, el triple marcava les diferències a les estadístiques: un preocupant 0 de 10 per al MoraBanc, un 3 d’11 per a l’Unics.

Lasme i el rebot obren un forat / A la reentrada a pista, la cistella s’havia encongit de nou. Les defenses agressives, molt a sobre dels marcadors, de nou van fer veure més errades que encerts en els atacs, tot i que, per fi, Shurna va veure cistella per fi per aturar l’hemorràgia tricolor des del triple viscuda als primers vint minuts.

Un paupèrrim 5-5 en cinc minuts que va precedir l’estirada definitiva dels russos. Lasme, Trushkin i Lockett van obrir un forat de deu punts (42-52) al qual els de Peñarroya ja no van saber com respondre. Un enorme Lasme, matador en distàncies curtes i de lluny, va mantenir els seus per sobre de la barrera dels deu punts fins cloure el tercer quart amb un 46-58. Karnowski, fallant dos lliures, reflectia la nit negada. També alhora d’agafar rebots. Del 18-18 al descans al 25-30 en els següents deu minuts.

Viu fins el final / Malgrat que res acompanyava, els de Peñarroya no van tirar la tovallola. Quino va clavar un triple només activa el crono al darrer quart i va ser ell, l’andorrà dels russos, qui va sostenir els seus quan Blazic, Stevic i Albicy van posar la sisena, aquest últim amb un triple que esborrava la barrera de deu punts a falta de sis minuts (57-65). L’afició també va tirar, va despertar, va augmentar els decibels. Però res va inquietar els de Dimistrios Priftis, que amb una bona defensa i amb la fortuna del seu costat en alguns detalls van acabar amb qualsevol opció de remuntada.

Dos moments claus: Shurna falla un tir lliure en els lliures d’una intencionada a Diagne a falta de tres minuts i amb 63-69 i el MoraBanc no aprofita la possessió . En el torn dels russos, Blazic rellisca i Smith la clava de tres; acte seguit roba en defensa i safata a dins a dos per al final amb 63-74. Aquí va acabar de diluir-se l’esperança.

El triomf alliberador no arriba. Com està costant. Diumenge, el Gran Canària a casa. Serà un altre dia.

Peñarroya: «Sense jugar bé hem arribat vius al final»

«Xispa», «falta de feeling», jugar «massa estàtics» i «baix encert en el tir» són els motius, segons Joan Peñarroya, que van sustentar la derrota del MoraBanc. Amb tot, el tècnic també va treure conclusions positives: «Hem dominar el rebot defensiu» i sobretot, «sense jugar bé contra un equip com l’Unics hem tingut opcions fins el final» però també va afegir que «això no treu que hem de capgirar la situació. Ara tenim ganes i necessitat de guanyar». Peñarroya apunta que aquest any no hi ha temps ni per gaudir ni per estar trist: «Hem de millorar però això no s’atura».

Quino Colom: «El MoraBanc és candidat a passar»

«No hem estat bé en atac però en la segona part hem estat més agressius en defensa i això ens ha permès fer el nostre joc», va apuntar Quino. No va dubtar, però, a parlar meravelles del MoraBanc: «És un equip intens, amb jugadors que en un moment et canvien un partit; serà un candidat a superar aquesta fase». Sobre el duel de germans, va florir l’emoció «A la pista no ens hem dit res, no estàvem per bromes, però ha estat un dels moments més importants de la meva carrera, molt bonic per nosaltres i la família.