PUBLICITAT

Andorra la Vella

El centre de reeducació de menors acollirà una quinzena d’interns

L’Executiu invertirà un milió d’euros per condicionar l’antiga residència Solà d’Enclar

Per Meritxell Prat

Josep Delgado i Xavier Espot en el moment de signar el contracte de lloguer de l’immoble del Solà d’Enclar, ahir al matí.
Josep Delgado i Xavier Espot en el moment de signar el contracte de lloguer de l’immoble del Solà d’Enclar, ahir al matí. | SFGA

El futur Centre de Reeducació Intensiva (CREI) que el Govern habilitarà a l’antiga residència Solà d’Enclar acollirà una quinzena de joves amb problemes de conducta  i addicció als tòxics. Així ho va explicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, després de signar el contracte d’arrendament amb el president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació de la CASS, Josep Delgado, entitat propietària de l’immoble. Aquesta quinzena de joves corresponen als que actualment es tenen controlats pel Govern, dels quals, una part, ja es troben ingressats en centres de fora del país. 


El futur centre, que l’executiu preveu que es pugui obrir abans d’acabar l’any o com a molt tard a principis de l’any que ve, tindrà capacitat per a una vintena d’usuaris d’entre 12 i 18 anys, amb possibilitat d’ampliar-se, ja que d’entrada hi haurà dos pisos de l’antiga residència que no s’utilitzaran. La idea és, segons Espot, que aquests espais que per ara quedaran buits acabin tenint «un altre destí de caràcter social». De la mateixa manera no es descarta que si hi ha necessitat i demanda, l’atenció es pugui oferir a joves de més de 18 anys.

Condicions  

Pel que fa a les condicions de l’arrendament, l’Executiu pagarà 50.000 euros anuals (s’ha previst una carència d’un any) per una superfície de 2.100 metres quadrats. Delgado va indicar que es tracta d’un import «justet, però que està per sobre de la inflació». A més, va celebrar poder donar ús a un immoble que fa tres anys que està en desús perquè «tenir immobles buits no és part de la nostra filosofia». 


La setmana passada, el consell de ministres va acordar la licitació de la redacció del projecte que ha de permetre condicionar l’espai i es preveu que el concurs es publiqui dimecres al BOPA. Posteriorment es licitaran els treballs. Es calcula que la inversió necessària per adequar el centre serà d’un milió d’euros. El ministre, però va deixar clar que l’edifici es troba en «un estat correcte», si bé s’han detectat algunes filtracions. Ara bé, la part important de la inversió es destinarà a fer el canvi d’ús.

Condicions d’accés 

Espot també va explicar que es fixarà un preu públic per a l’ús del CREI, que va qualificar de «raonable», que les famílies hauran de satisfer o no en funció de les capacitats econòmiques. «Ningú quedarà exclòs per motius econòmics», va garantir, recordant que l’ingrés es farà per derivació judicial, igual que a la Gavernera, o per decisió dels pares o tutors.


El Govern ha previst que pugui donar feina a uns 25 professionals (complint així amb la ràtio d’un i mig per menor) que donaran atenció psicològica, psiquiàtrica i mèdica als interns. De la mateixa manera, es negocia amb el ministeri d’Educació perquè els joves ingressats també puguin seguir estudis.


Xavier Espot va celebrar poder fer aquest pas i va recordar que «la nostra prioritat sempre havia estat un edifici ja construït perquè era la garantia per poder tirar endavant el projecte en un termini més breu de temps». A més, va destacar la ubicació que és «molt cèntrica». 

Satisfacció de l’associació Fills d’Andorra

La notícia de l’habilitació del Solà d’Enclar com a centre residencial per a joves  amb trastorns de conducta va ser especialment celebrada per l’associació Fills d’Andorra, que des de fa un any lluitava amb aquests objectius. «La valoració és molt positiva perquè en un període curt de temps tindrem el centre», va destacar un dels membres de l’entitat, Xavier Panadès.

Va destacar el fet de poder tenir els fills que pateixen aquestes problemàtiques al país i no en un centre fora de les fronteres. «La proximitat dona facilitat d’accés, millora el contacte i comporta un gran estalvi de temps i en viatges», va remarcar.

Panadès va explicar que confien que les instal·lacions estaran prou ben preparades per acollir els joves amb les diverses problemàtiques previstes. «Som els que som i no és problema que tots estiguin en un mateix centre». De la mateixa manera es va mostrar comprensiu amb les condicions d’accés. «Entenc que com tot té un cost i que les famílies l’hauran d’acabar assumint en funció de les condicions econòmiques», va exposar, mostrant-se tranquil per les explicacions donades pel ministre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT