PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Un 4,6% de la ciutadania pateix privació material severa

Hi ha un col·lectiu de gent estancat en una situació delicada

Per Lara Ribas

El director del CRES, Joan Micó, presenta els resultats de l'Observatori corresponents al primer semestre del 2018.
El director del CRES, Joan Micó, presenta els resultats de l'Observatori corresponents al primer semestre del 2018. | ANA / C. G.

El nombre de persones que pateix privació material severa creix cada vegada més i confirma que hi ha un col·lectiu de població que des de fa anys no pot sortir d’aquesta situació. L’indicador, que reflecteix les dificultats dels individus per accedir a determinats béns de consum, se situa actualment en el 4,6% a Andorra, quan en l’enquesta del 2016 havia estat de l’1,3%. D’entre els ítems que s’incorporen en aquest indicador, destaquen que un 12,4% dels enquestats no és capaç de mantenir la seva casa en una temperatura adequada; que un 14,4% no es poden permetre anar de vacances fora de casa almenys una setmana a l’any; que un 41,7% no s’ho poden permetre si no és a casa de familiars o amics; i que un 7,5% no tenen suficients ingressos per comprar carn o peix. «Són unes proporcions altes i cal tenir en compte que no estem parlant de luxes», va expressar Joan Micó amb preocupació.  

Col·lectiu que es dispara

Actualment hi ha un 9,9% de la població que considera que la seva situació econòmica és dolenta o molt dolenta. Segons va apuntar el director del CRES, «el problema és que des de fa temps no es baixa d’aquest topall». I va confirmar que hi ha un col·lectiu que es troba en «una situació delicada i amb dificultats» malgrat que hi ha hagut un canvi de tendència econòmica. I en aquestes circumstàncies, va puntualitzar, es troben persones amb una baixa llarga, famílies monoparentals, gent gran i jubilats, o treballadors poc qualificats. Micó també va insistir en l’agreujant del gènere: «Per exemple, les dones que se separen i que s’han de quedar amb els fills o que tenen feines menys qualificades tenen més dificultats».

PUBLICITAT
PUBLICITAT