PUBLICITAT

Encamp

Pioners en conciliació

El comú d’Encamp permet reduir la jornada laboral per tenir cura de fills de fins a 12 anys

Per Meritxell Prat

Un grup de pares porten els fills a l’escola.
Un grup de pares porten els fills a l’escola. | TONY LARA

Fer compatible la vida familiar i la laboral és un dels reptes més citats actualment. El Principat, pel seu vessant turístic, fa que moltes famílies tinguin d’allò més complicat poder fer-ho realitat. Ara bé, des de fa unes setmanes, els treballadors del Comú d’Encamp que vulguin passar més hores tenint cura dels fills, ho poden fer. Cert, una vegada més el sector públic passa per davant del privat, però molts en celebren la iniciativa.


«La idea era poder donar resposta a tot de demandes que no havíem pogut cursar per conciliar la vida laboral i familiar més enllà de l’edat d’escolarització obligatòria que és als sis anys», explica la directora de Recursos Humans de la corporació encampadana, Cathy Juan. Així, la qüestió es va treballar en comissió i finalment majoria i oposició van arribar a un consens: es modificaria el reglament de permisos administratius. Un canvi que es va aprovar en la darrera sessió de consell de comú. Així doncs, des de mitjans de juliol els funcionaris del comú poden sol·licitar una reducció de la jornada laboral per tenir cura dels fills fins que compleixen els 12 anys. «Un 20% de les demandes que teníem eren de personal que volia mantenir la reducció més enllà dels sis anys», va detallar Juan, destacant que d’aquesta manera «les famílies poden mantenir el vincle afectiu i assolir el màxim de benestar». Això sí, l’adaptació de l’horari de treball es pot fer «sempre que no comporti un menyscabament del temps efectiu de treball». D’altra banda, també a deixar clar que «si volem que la gent es pugui acollir a aquesta mesura i tingui la funció per la qual s’ha regulat, el mínim que s’han de fer són 35 hores setmanals, per no desvirtuar» ni afectar la feina de la resta de companys. Com és habitual, la mesura també comporta una reducció salarial.

Experiència única  

La decisió del Comú d’Encamp, de moment, és única. Cap altre comú permet la reducció de jornada per tenir cura d’un fill fins als 12 anys. Segons van explicar des de la resta de corporacions locals, en tots els casos el reglament de permisos administratius adopta la mateixa fórmula: el límit se situa en l’edat d’escolarització obligatòria. Sense ni tan sols dir els anys a què es correspon, si bé tothom entén que és als sis anys, encara que avui dia la majoria dels infants s’escolaritzen als tres.
Com a experiència també es pot destacar el cas d’Andorra la Vella. La corporació també preveu una possibilitat de flexibilització horària fins que els fills tenen 10 anys. En aquest cas el treballador fa la jornada completa establerta i demana un horari d’entrada i/o sortida diferent per poder portar els fills a l’escola. Una situació que es revisa cada any perquè si hi ha altres treballadors que ho volen, es pugui repartir. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT