PUBLICITAT

Andorra la Vella

Marsol es cansa d’Andorra Telecom i avisa que serà «dura»

El comú inverteix 1,7 milions en les obres dels carrers adjacents on anava The Cloud

La cònsol major, Conxita Marsol, durant la sessió ordinària del Comú d’Andorra la Vella d’ahir.
La cònsol major, Conxita Marsol, durant la sessió ordinària del Comú d’Andorra la Vella d’ahir. | Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir amb l’abstenció del PS el concurs de les obres d’urbanització i embelliment dels carrers adjacents a la parcel·la que havia d’acollir l’edifici The Cloud d’Andorra Telecom. Les millores passen dels 1,3 milions d’euros previstos en l’últim conveni signat amb l’empresa de telefonia, el 2015, als 1,7 que ha previst la corporació. D’aquesta xifra, 152.000 euros repercutiran sobre Andorra Telecom, va anunciar la cònsol major, Conxita Marsol, i així ho han fet palès ambdues parts amb la signatura d’un nou acord. L’oposició considera que «és un pacte de mínims» i Marsol també va emfatitzar la desil·lusió amb la companyia després de gairebé tres anys amb el solar buit: «Serem durs amb Andorra Telecom, hem tingut molta paciència», va afirmar la demòcrata. Les obres convertiran l’espai en una zona lúdica i exclusivament per als vianants, amb mobiliari urbà i altres elements decoratius.

L’augment de 400.000 euros en la inversió rau, segons va explicar Marsol, en el fet que ara el comú haurà de fer front a unes obres que primerament estaven incloses dins del projecte The Cloud. És el cas de l’enllumenat i el clavegueram dels carrers de la Borda, Prat Primer, Sant Salvador i Bonaventura Riberaygua. Per això, els 152.000 que invertirà Andorra Telecom aniran destinats a aquestes remeses, així com al projecte i la direcció de l’obra de les millores dels carrers adjacents que farà la corporació. «Ara surt més car del que teníem previst que si s’hagués fet The Cloud. Ens hauria agradat que Andorra Telecom assumís una part més gran de les obres», va manifestar la cònsol major.

L’oposició lamenta la situació 

L’oposició va lamentar l’increment de la inversió que haurà d’assumir el comú i va criticar que Andorra Telecom no es faci càrrec d’una aportació major. «Són les engrunes», va assegurar el conseller de Cd’I + Liberals, Jordi Minguillón sobre el nou conveni acordat. També va qüestionar la implicació de la companyia en l’espai: «Qui l’ha tingut parat i d’aquella manera [referint-se a l’estat de la parcel·la] durant més de dos anys ha sigut Andorra Telecom i ha afectat als comerciants. Hauria d’haver aportat més», va indicar Minguillón, que va demanar a Marsol que defensi millor els interessos de la parròquia. «Per l’afectació que han generat, no només física per les obres que es faran, sinó per la situació de la zona, tan desmillorada, haurien d’haver sigut més sensibles», va remarcar la consellera de PS + I, Dolors Carmona.

Respecte als 1,7 milions estimats, més d’un milió es finançarà amb la compensació que ha rebut el comú per la prescripció a la Batllia de taxes i impostos. La corporació vol fer alguns treballs abans de Nadal, els reprendrà al mes de febrer, per no afectar els mesos més àlgids de l’hivern i preveu acabar-los al juny.

Embelliment de la parcel·la 

Marsol va anunciar que Andorra Telecom ja ha adjudicat els treballs d’embelliment de la seva parcel·la, concretament de les dues places que tindran ús públic, per 250.000 euros. «No s’ha d’agrair aquesta decisió a la companyia: és de justícia per la parròquia després de tant de temps. No podíem continuar tenint la parcel·la al centre neuràlgic delimitada per una tanca i en aquelles condicions», va criticar la cònsol. La plaça que dona a l’avinguda Meritxell tindrà un element emblemàtic i una passarel·la, va avançar la demòcrata, que no va voler donar més detalls. Les obres tindran una durada de set setmanes i estaran enllestides per Nadal. Com ja s’havia avançat, la corporació té previst que algunes de les activitats del poblet de Nadal es facin en aquest espai. 

Senyalització en temps real de les places d’aparcament de la parròquia

El Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir per unanimitat l’adjudicació d’un sistema de senyalització dinàmic per informar, a temps real, de les places disponibles per estacionar, tant públiques com privades, que hi ha la parròquia. S’instal·laran una trentena de panells d’informació per als conductors, tant a les entrades de la parròquia (a la Margineda i al Km 0) com en cruïlles, rotondes i punts estratègics en ambdós sentits de la marxa. Es detallarà en temps real quantes de les 5.000 places que disposa la parròquia (3.300 públiques i 1.600 privades) estan lliures. La iniciativa costarà 263.633 euros i estarà operativa a finals d’any. L’objectiu és alleugerir la congestió viària en moments de màxima afluència de turistes.

Cd’I + Liberals va preguntar a la sessió ordinària del Comú en quin estat es trobar l’ampliació de l’aparcament del centre històric i van demanar explicacions pels 400.000 euros que el Comú ha gastat en fer uns estudis que han revelat que l’ampliació ascendeix a vuit milions d’euros. Marsol va explicar que el primer estudi, que va rondar els 300.000 euros, no va concloure el preu final de l’obra. Creien que podrien fer front a la inversió i, per això, van demanar un segon. Des del Comú consideren que el cost per 120 places (vuit milions) o 60 (quatre milions) «és desmesurat» i avaluarà la decisió amb temps, ja que creuen que la zona, amb molts aparcaments, no requereix d’una actuació imminent. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT