PUBLICITAT

Andorra la Vella

La plataforma sindical reivindica que les baixes es cobrin el dia 25

El grup assegura que el SEP i el Sipaag no van defensar el posicionament de la resta de col·lectius

La plataforma sindical, encapçalada per Gabriel Ubach, durant la roda de premsa d’ahir.
La plataforma sindical, encapçalada per Gabriel Ubach, durant la roda de premsa d’ahir. | Xavier Pujol

Després que el SEP i el Sipaag abandonessin la plataforma sindical el divendres passat, ahir els col·lectius van donar explicacions sobre el trencadís, si bé els dos escindits no van voler fer públic el motiu de la ruptura, tot i que era evident que radicava en el nou reglament de la mútua dels funcionaris. El portaveu de la plataforma, Gabriel Ubach, va admetre que les discrepàncies a l’hora de consensuar una posició clara sobre el canvi de la data del cobrament de les baixes, que fins ara havia sigut el dia 25 de cada mes i ara s’allarga unes setmanes més, va ser la causa de la marxa dels dos sindicats majoritaris.

«El nostre cavall de batalla sempre ha estat que els funcionaris cobrin la baixa íntegrament el dia 25. El nou funcionament de la mútua no ho garanteix i la situació s’ha agreujat amb les disfuncions de la CASS i el Ministeri de la Funció Pública, les quals van provocar que el divendres cap funcionari hagués cobrat la baixa», va explicar Ubach, que a més d’assegurar que els problemes de pagament es repetiran cada mes, va lamentar que el SEP i el Sipaag no defensessin aquest posicionament en la comissió de la mútua. En aquest sentit, el sindicalista va manifestar que «la mútua la formen els funcionaris, no els sindicats».

Respecte al canvi de la data de cobrament de la baixa, Ubach, amb el suport dels representants dels sindicats que es mantenen a la plataforma, va reiterar en dir que no té «cap motiu de ser»: «La mútua té superàvit i més d’un milió d’euros a la caixa. Per tant, pot seguir pagant-les els dies 25 en comptes d’endarrerir el pagament més d’un mes».

Referèndum 

Ubach va assegurar que el Govern «no ha consensuat» amb els sindicats ni els funcionaris el canvi de la llei de la funció pública. «És una llei imposada», va afirmar. Per això, va advocar per fer un «referèndum» a la mútua i conèixer així l’opinió dels treballadors de la funció pública «i quan volen cobrar». «Ningú acusa a ningú i ningú ha dit que la culpa sigui d’uns o dels altres», va indicar el sindicalista, en referència als diferents posicionaments dels col·lectius. «No entenem per què hem de fer passar penúries innecessàries a la gent», va denunciar Ubach sobre les noves dates de cobrament.

Des de la plataforma sindical, a més, van tornar a insistir en el fet que la nova llei serà «un fracàs per a tots. És impossible que algú surti guanyant».

Poca col·laboració 

Les diferències que mantenen els diferents sindicats van més enllà del nou funcionament de la mútua i ahir es van posar altres discrepàncies sobre la taula. Els representants de la plataforma van recriminar al SEP i al Sippag que «hagin aprofitat la seva majoria» dins la comissió per imposar el seu punt de vista i no l’interès general de tots els treballadors públics. Sobre aquest «conflicte», un dels representants de la unió sindical a la comissió, Joan Torra, va denunciar que «els membres sindicals no rebem la informació ni la documentació que demanem. El Govern no ens passa ni les actes de les reunions, pel que hem d’agut d’ajornar reunions».

Amb tot, els sindicats de la plataforma van tornar a demanar al Govern que aturi els projecte llei  que estan en tràmit parlamentari fins que els recuperi el nou Executiu resultant de les eleccions generals de la primavera. 

El sindicat de policies acusa amb el dit al Sipaag

L’escissió del SEP i del Sipaag de la plataforma sindical ha obert una ferida entre els sindicats. Tot i que el seu portaveu, Gabriel Ubach, va assegurar que «ha derivat en una situació que no volíem», però no va culpar a cap de les parts, més contundent es va mostrar el president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia, Salvador Prieto, que denunciar que el Sipaag aprofiti «la seva majoria» a la comissió de la mútua per «imposar el seu punt de vista. Només defensa els seus interessos i no l’interès general de tots els treballadors públics». A més, va lamentar que alguns representants del Sipaag es refereixin a la resta de sindicats que no són ensenyants o de l’administració general com a «sindicats menors». En aquest sentit, va insistir a dir que hi ha «discriminació» entre els funcionaris.

Per suavitzar la situació, Ubach va manifestar la seva voluntat que totes les parts segueixin col·laborant i portant reivindicacions conjuntament, com en el cas de la recollida de firmes per presentar les ILP per canviar les lleis de responsabilitat política i del sistema electoral del país. «No entenem el rebot del SEP i del Sipaag per abandonar la plataforma», va admetre el sindicalista.

PUBLICITAT
PUBLICITAT