PUBLICITAT

Andorra La Vella

Espot demana no ser «alarmistes» amb la problemàtica del lloguer

El ministre reconeix la gravetat de la situació, però assegura que el país no es troba en «precarietat social»

Per Lara Ribas, Victoria Gómez Pérez

Un edifici amb pisos i locals en lloguer i venda.
Un edifici amb pisos i locals en lloguer i venda. | SERGI PÉREZ

«El Govern d’Andorra és la principal institució conscienciada i preocupada pel problema de l’habitatge», va assegurar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la segona jornada de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman. Tot i reconèixer la inquietud que existeix entre la població actualment davant l’abusiu preu dels lloguers arreu del país, el ministre va considerar que «no hem de ser alarmistes», ja que així es donaria la sensació que «tothom» es troba en una situació de «precarietat social». Des de l’Executiu, va assegurar, s’estan intentant promoure mesures que a mitjà i llarg termini alleugereixin el problema, tot i que «no tenim una vareta màgica» que permeti «d’un dia per l’altre resoldre’l dins d’una economia de mercat on mesures excessivament intervencionistes tindrien un efecte contrari al que desitgem». 

A més, va assegurar que la «mesura fàcil», defensada reiteradament per algunes formacions polítiques, seria limitar el preu dels lloguers, però no seria efectiva a llarg termini perquè, al seu entendre, es reduiria l’oferta de lloguer residencial, el qual acabaria fent encarir els arrendaments altra vegada. Així, Espot va proposar la necessitat de mesures concretes fiscals i urbanístiques i va convidar la ciutadania a fer un exercici de «responsabilitat». Pel que fa als propietaris d’habitatges, el ministre els va demanar que es «conscienciïn» que hi ha «determinades actuacions que no són acceptables», mentre que als mitjans de comunicació els va dir que no «amplifiquin» la qüestió amb les seves notícies. «No nego el problema [...], però si un propietari responsable veu cada dia als diaris que els preus del lloguer s’apugen un 30% o un  40%, quan a ell li toqui, també ho farà», va augurar.

Espot també va afirmar que la solució no passa només per les mans del Govern, sinó que altres institucions també s’hi han d’implicar. En aquest sentit, el raonador del ciutadà, Marc Vila, va afegir que «els comuns i les companyies energètiques» han d’intervenir de manera «intel·ligent». Pel raonador, «si es fan bé les coses», les administracions han de ser capaces d’oferir solucions, més enllà de la construcció habitatges de protecció oficial, sense que això suposi una gran despensa dins el pressupost públic. 

 

La declaració d'Andorra

Després de la jornada d’ahir, en la qual van participar un centenar d’experts de 22 països, avui se signarà l’anomenada Declaració d’Andorra, on es recopilaran les millors propostes que impulsin solucions al problema de l’accés a un habitatge digne arreu del món. Vila va avançar que, en línies generals, es basarà en un plantejament de polítiques públiques que encari el conflicte de manera directament relacionada amb la seguretat, la dignitat i la igualtat. 

A l’acte també hi va participar l’ex-director executiu d’Habitat, Joan Clos, amb una conferència en la qual va denunciar que en els darrers 30 anys les polítiques liberals en l’habitatge han dominat l’oferta del mercat. «Quan l’economia va bé, els preus del lloguer pugen més de pressa que la capacitat d’adaptació de les persones», va explicar. Clos va assegurar que aquesta situació és cíclica i es repeteix al llarg dels anys, i va proposar «solucions creatives», com l’establiment de convenis amb països veïns. «Andorra podria negociar amb l’Alt Urgell o l’Arieja per tal de repoblar zones deshabitades».

La directora de Relacions Internacionals del Defensor del Pueblo espanyol, Carmen Comas-Mata, va declarar que el problema a Europa es deu, bàsicament, a què «l’estat del benestar no ha estat capaç de donar respostes a situacions derivades de la crisi econòmica» mundial, que paral·lalament a Espanya també va suposar una crisi hipotecària. A més, Comas-Mata, va celebrar que les institucions encarregades de defensar els ciutadans s’ocupin dels problemes reals i els facin més efectius davant les administracions.

 

Recollida de signatures

Actualment, una pàgina web d’abast global de mobilització i peticions ciutadanes, té en marxa una recollida de signatures en protesta per la pujada dels preus del lloguer a Andorra. Els seus promotors demanen que el lloguer estigui estipulat pel sou mínim, «per fer del Principat un lloc millor». Quan s’assoleixin les 10.000 signatures requerides, la petició es farà arribar al Govern. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT