PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Víctimes col·laterals

Els homes que sotmeten a violència de gènere les dones, utilitzen els fills per ferir-les

Per Victoria Gómez Pérez

Una nena que ha patit violència de gènere.
Una nena que ha patit violència de gènere. | EL PERIÒDIC

La violència de gènere és traumàtica de per sí, més encara si l’home utilitza els fills per atacar la dona. Els menors són les víctimes col·laterals d’una xacra que cada hora mata sis dones arreu del món i que d’una manera o altra totes les societats han interioritzat. De l’1 de gener al 31 d’octubre de 2018, la psicòloga maternoinfantil del Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere va rebre 69 mares i un centenar d’infants. Actualment, la xifra s’ha reduït a 32 mares i 11 infants, però l’objectiu segueix sent ajudar-los a estabilitzar la seva relació després d’haver conviscut amb un maltractador. Qualsevol víctima prefereix patir un blau a l’ull abans que ningú toqui els seus petits, i els maltractadors més cruels ho saben. Ara bé, hi ha dues vies d’utilitzar els menors: atacant-los directament o fent-los partícips involuntaris d’unes escenes que mai s’haurien de viure dins una llar. En qualsevol cas, el punt de partida cap a l’infern és el mateix i la gran majoria acaba requerint ajuda psicològica per superar el pitjor trauma infantil que un nen o nena pugui patir.

Els professionals especialitzats en la matèria consideren, a més, que feminitzar les lleis ajudaria a no deixar desemparats els menors i reclamen que davant un judici prevalguin les seves versions vers les dels adults. 


Conseqüències eternes

Diuen els experts que els homes que agredeixen físicament les dones són més propensos a pegar també els seus fills. Tenen la necessitat de controlar els membres de la seva família, sense importar-los el desenvolupament saludable i cognitiu dels nens, ni les conseqüències immediates que això els pugui generar, com l’estrès, la inseguretat personal, l’insomni o trastorns alimentaris. A més, els menors sovint se senten culpables per no poder protegir la mare, i arrosseguen aquest sentiment durant tota la vida. 


El nen com a arma  

La situació s’agreuja quan l’home sotmet a xantatge emocional la dona amb els fills com a arma. Un dels casos més sonats és el dels nens cordovesos Ruth i José, de 6 i 2 anys, a qui el seu propi pare va matar l’any 2013 després que la seva esposa, i mare de les criatures, li demanés el divorci. Matar-los va ser la millor venjança que ell va trobar per atacar directament una dona que l’únic que pretenia amb la separació era protegir el més important de la seva vida: els dos petits. 

En cas de patir violència, el 181 és el número de telèfon contra la violència de gènere a Andorra i està disponible les 24 hores els 365 dies. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT