PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Béns considerats de luxe

L’informe de l’Executiu determina que l’ensenyament i la cultura van lligats a la renda de les llars, que inverteixen 42 euros a l’any i 410, respectivament

Una dona visita una exposició del Museu Carmen Thyssen.
Una dona visita una exposició del Museu Carmen Thyssen. | Maricel Blanch

La roba, els complements i el calçat, així com el transport, l’ensenyament i la cultura, l’hoteleria i la restauració són despeses que «poden ser clarament considerades com de luxe», assenyalen les conclusions de l’Estudi del cost de vida d’Andorra realitzat pel departament d’Estadística del Govern. 

L’ensenyament és el grup de béns que menys es consumeix a les llars unifamiliars i l’informe, segons dades extretes de l’Enquesta de pressupostos familiars dels anys 2014, 2015 i 2016, argumenta el motiu: «Està justificat per la gratuïtat de l’educació i el fet que moltes famílies amb adults ja educats decideixen no invertir en formació continuada». Traduït a les proporcions del  cost de la vida, de 12.700 euros a l’any –1.050 al mes– que estima l’Executiu, les llars unifamiliars inverteixen anualment 42 euros en educació. En esbarjo i cultura, destinen 410 euros i en hostaleria i restauració, 683. En vestit i calçat, la despesa se situa en els 433 euros.

L’informe, en canvi, inclou dins dels béns considerats de primera necessitat les begudes alcohòliques, el tabac i els narcòtics, que suposen una despesa de 246 euros anuals, a més dels aliments i begudes no etíliques (2.754 euros), l’habitatge i els subministraments que se’n deriven (5.350), les despeses de salut (275).

PUBLICITAT
PUBLICITAT