PUBLICITAT

Lleida

Estudi sobre l’acidificació dels rius d’alta muntanya

S’investigaran les causes i la possible relació amb el canvi climàtic

Per El Periòdic

Imatge del riu Lladorre.
Imatge del riu Lladorre. | Viquipèdia

Investigadors de la UAB i de la Universitat de Girona (UdG) duen a terme el projecte AMiCC (Acidificació de les masses d’aigua d’alta muntanya i la seva relació amb el canvi climàtic, toxicitat i implicacions en la Biodiversitat), l’objectiu del qual és investigar els drenatges àcids naturals enriquits en metalls que estan afectant espais protegits d’alta muntanya al Pirineu. L’estudi compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica.


El projecte té una durada d’un any i es desenvoluparà en l’àmbit dels Parcs Naturals de l’Alt Pirineu (Lleida), Posets-Maladeta (Osca) i Les Capçaleres del Ter i Freser (Girona). El lideren els doctors Mario Zarroca i Rogelio Linares, del Departament de Geologia de la UAB, i Carles Roqué, del Departament de Ciències Ambientals de la UdG.

Observacions  

Les observacions recents suggereixen que els processos de precipitació estarien relacionats amb drenatges àcids d’origen natural, generats als massissos muntanyencs mineralitzats que, per oxidació, augmenten l’acidesa de l’aigua i provoquen el seu enriquiment en metalls i metal·loides. També s’apunta al fet que els drenatges àcids observats podrien estar desencadenant-se sota unes noves condicions més càlides i seques, provocades pel canvi climàtic. No obstant això, la manca d’antecedents, les dificultats d’accés a les zones afectades, localitzades a altituds superiors als 2000 i 2500 metres, i les escasses dades disponibles sobre la qualitat de les masses d’aigua de muntanya, fan que la informació sobre el fenomen i la seva evolució sigui encara molt limitada, segons informa RàdioSeu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT