PUBLICITAT

Enterren 20 soldats morts durant la Guerra Civil

El Pla de Fosses de la Generalitat dona sepultura «digna» als cossos trobats

Per Adrià Esteban

Acte en record de soldats morts a Figuerola d’Orcau a la Guerra Civil.
Acte en record de soldats morts a Figuerola d’Orcau a la Guerra Civil. | ACN

un total de 20 soldats que van morir al Front del Pallars durant la Guerra Civil van ser ahir enterrats en un acte institucional a Figuerola d’Orcau i a Gavet de la Conca, presidit per la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, va informar Ràdioseu.

Tot coincidint amb aquest reconeixement a soldats que van ser enterrats en fosses comunes, Domènech va fer una crida als familiars de desapareguts durant la Guerra Civil o la dictadura que vulguin fer-se la prova d’ADN perquè s’inscriguin al Cens de Persones Desaparegudes. Domènech va explicar que l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es fa càrrec de l’estudi genètic a partir de mostres de frotis bucal. Actualment, el Cens té gairebé 6.000 casos inscrits. D’aquests, uns 2.000 van donar una mostra genètica, ja que la donació de mostres d’ADN és gratuïta i és clau per poder identificar les restes de fosses comunes.

El Pla de fosses ha obert l’esperança de molts familiars de morts i desapareguts durant la Guerra Civil i vol «rescabalar la dignitat de les persones que van morir durat aquest període de la història», va afegir Domènech. A l’acte de Figuerola d’Orcau també hi van participar l’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, que va encarregar-se de la gestió de l’enterrament de 17 soldats a dos nínxols de Figuerola d’Orcau, i l’alcalde de Gavet de la Conca, Xavier Badia, que va fer-se càrrec de les restes de tres soldats que seran enterrats a un nínxol de Sant Salvador de Toló. Per Badia, es tracta d’un «acte de justícia històrica», perquè així se’ls donarà un «descans digne».

El juny del 2017 s’exhumava la primera fossa del Pla de Fosses de la Generalitat a tocar del cementiri de Figuerola d’Orcau. En total es van localitzar 17 individus de l’exèrcit franquista. Posteriorment, al turó de Gavet de la Conca se’n van recuperar 3 de l’exèrcit republicà. Tots ells morts l’any 1938 durant els combats del front del Pallars durant la Guerra Civil. Transcorreguts dos anys, ahir van enterrar-se al cementiri de Figuerola d’Orcau i Sant Salvador de Toló, respectivament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT