PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El relat sobre el Coprincipat definirà els monuments

Onze indrets d’Andorra opten a entrar a la llista de la Unesco

Per Joan Josep Blasco

Reunió dels representants dels tres països implicats en la candidatura.
Reunió dels representants dels tres països implicats en la candidatura. | SFGA

La candidatura transnacional per a la Unesco sobre els testimonis materials del Coprincipat continua superant fases. Amb la participació d’Andorra, Espanya i França, ahir es va realitzar la primera reunió del Comitè de Pilotatge, amb representants de les tres parts, per començar a definir els camins d’actuació. Entre aquests estan els entorns de protecció dels monuments que han de formar part de la llista definitiva.

La trobada va servir per començar a concretar accions. Com a element inicial està el de «fixar una comissió redactora i un comitè científic que pogués anar validant tots els passos que s’han anat donant en aquest primer document», com assenyalava Sílvia Riva, ministra de Cultura i Esports. El comitè científic «tindrà com a objectiu poder estudiar el primer document de treball, validar els monuments i referents que formaran part de la llista indicativa», i així «cada país haurà d’incloure els repectius monuments», mentre que la comissió redactora «rebrà instruccions per poder començar a posar fil a l’agulla en concretar i donar cos al projecte». La segona reunió de copilotatge serà al maig.

Andorra compta inicialment amb onze monuments, però «no té per què ser aquest el nombre» el definitiu, ja que hi intervindran diversos valors perquè es pugui «establir un equilibri i coherència de la candidatura» amb la resta de països. Riva remarcava que «el que interessa no és tant el número, sinó els monuments que s’hi han d’incloure». Hi ha vuit al país que encara no tenen entorn de protecció, que hauran d’estar definits abans de l’estiu del 2021, ja que la intenció és presentar la candidatura i que es pugui aprovar el 2023. Inicialment són onze i «si es validen perfecte. Si no ha de ser aquest el nombre escoltarem les raons que segurament tindran pes per ser així». De moment no s’ha definit quin ha de ser el perímetre  i el govern vol comptar amb les aportacions dels comuns corresponents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT