PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més de dos milions d’euros per assegurar la Portalada

El Govern depurarà responsabilitats sobre aquells que es comprovi que hagin actuat negligentment

Per Joan Josep Blasco

Zona del terreny de la Portalada, a Sant Julià de Lòria.
Zona del terreny de la Portalada, a Sant Julià de Lòria. | Maricel Blanch

El Govern treballa per aportar totes les mesures de seguretat a la zona de la Portalada, a  Sant Julià de Lòria, on el passat mes d’agost es va produir una esllavissada. Des de llavors s’han produït diversos capítols de despreniments de roques, que van precipitar-se a la carretera, sense que es produís cap ferit. Perquè no es produeixin més factors d’aquest tipus, l’Executiu invertirà més de dos milions d’euros en les mesures de protecció del terreny. Des del gabinet jurídic de l’Executiu s’estudien les responsabilitats que es puguin produir, que poden repercutir en tornar els diners que s’utilitzen per assegurar el terreny, com altres conceptes pel risc que ha suposat.

Les tasques que es portaran a terme tenen la finalitat que no es tornin a produir despreniments de roques o terra que puguin posar en perill la seguretat de les persones que transiten per la CG-1 o es trobin en el centre comercial que se situa davant de la zona afectada. «La nostra prioritat absoluta és la seguretat dels vianants. S’han establert uns protocols, estem al tres i no es deixen estacionar vehicles a la part del davant el Punt de Trobada ni hi ha accés a la cafeteria. A la quatre no hi podria circular ningú», assegurava Jordi Torres, ministre d’Ordenament Territorial. 

Torres: «Per totes les despeses generades arran de l’esllavissada s’entén que s’haurà de buscar el responsable»

El pressupost és de més de dos milions d’euros. «Tenim una partida que proposarem per l’aprovació al consell», que servirà per «fer la protecció definitiva de la zona de la Portalada». Per comprovar responsabilitats, «el gabinet jurídic del Govern s’encarrega de la gestió» i «a través de les companyies d’assegurances s’estan tramitant aquests temes». Són aquests qui «buscaran quins són els responsables» i les conseqüències que es produiran: «Per totes les despeses generades arran de l’esllavissada s’entén que s’haurà de buscar el responsable o la persona que no ha actuat de la manera correcta»

Treballs sobre el terreny

Les màquines es troben treballant a la zona afectada per condicionar-la i que tingui totes les mesures de seguretat. Les roques que van caure a la carretera diumenge passat va comportar que es produís la darrera acció de risc cap a les persones. Per aquest motiu es vol assegurar de manera definitiva. En aquest sentit, es «reforçarà la malla i tota la barana de fusta, tot i que aquesta va fer la funció que estava prevista. Es rebuidarà una mica la cubeta perquè a causa dels despreniments constants que hi ha hagut s’havia omplert i no feia la funció que feia inicialment». 

En tot moment els tècnics prenen atenció a qualsevol incidència que es pugui produir. «El seguiment s’està fent amb mesures d’auscultació molt precises. Aquests dies de fortes pluges ha estat quan aquests moviments s’han accentuat. Tot entra dins unes previsions d’aquest risc controlat que nosaltres sempre hem manifestat», assegurava Torres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT