PUBLICITAT

Andorra la Vella

Vila es mostra disposat a actuar d’ofici per estudiar l’avortament

De moment no ha rebut cap demanda sobre salut reproductiva

Per Lara Ribas

Una dona sosté una pancarta sobre la maternitat en una mobilització a favor de l’avortament.
Una dona sosté una pancarta sobre la maternitat en una mobilització a favor de l’avortament. | Maricel Blanch

El raonador del ciutadà, Marc Vila, va mostrar-se disposat a actuar d’ofici per iniciar una investigació sobre l’avortament davant de la demanda de la consellera del PS, Judith Salazar, que ahir va instar-lo a vetllar pel compliment dels tractats internacionals, entre els quals el Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, que Andorra va ratificar al 2014 però no dona compliment a un dels seus articles. Tot i admetre que entre les funcions del raonador hi ha precisament la de vetllar pel compliment de tots els tractats i del que diuen els seus respectius comitès de vigilància, Vila va indicar que no ha rebut mai «cap consulta sobre temes de salut reproductiva, sigui l’avortament o qualsevol alta». 

Més enllà de recollir les paraules de la socialdemòcrata per treballar en la despenalització de l’avortament, el raonador va puntualitzar que és conscient que es tracta d’un tema que des de fa temps està a sobre de la taula i que ja va «preparant-se». «Arribarà un moment en què jo mateix faré la meva aportació des d’un punt de vista independent i respectuós amb els drets de les dones i el nostre ordenament juridicoconstitucional per contribuir a un debat que hauria de ser tècnic i asserenat, és a dir, allunyat de demagògies i furors tant d’un costat com de l’altre», va manifestar Vila. Ara bé, interrogat per quan arribarà aquest moment, va argumentar que dependrà «entre d’altres raons, de la feina, ja que només som jo i tres persones més a la institució, a part que a l’hora de fer estudis importants he d’acudir a especialistes  per assessorar-me». 

D’altra banda, Vila va apuntar que la manca de queixes sobre el tema podria explicar-se perquè «els serveis mèdics ja tinguin maneres de canalitzar aquestes situacions cap a una solució suficientment digna de manera que les afectades no es vegin amb la necessitat absoluta de venir». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT