PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Cambra de Saigs ha tractat 30.000 expedients en tres anys

El seu president considera que les queixes que el raonador ha rebut contra la institució és «una xifra normal»

Per Lara Ribas, Laura Cugat Ruiz

Els saigs Xavi Granyó, Lourdes Alonso i Goretti López, el dia de presa de possessió del seu càrrec, al 2016.
Els saigs Xavi Granyó, Lourdes Alonso i Goretti López, el dia de presa de possessió del seu càrrec, al 2016. | SFGA / C. Esteve

El president de la Cambra de Saigs, Xavi Granyó, considera que el nombre de queixes que el raonador del ciutadà ha rebut contra la institució «és normal i acceptable». «Són una trentena de queixes entre el 2018 (12) i el 2019 (18), però hem de tenir en compte que nosaltres hem tractat 30.000 expedients [fins al 2018] des que vam assumir el càrrec al 2016, deixant de banda els d’enguany», va destacar en declaracions a aquest rotatiu el mateix president. De fet, el cap de Govern, Xavier Espot, va reflexionar en el mateix sentit i va apuntar que «estem parlant d’un percentatge molt petit si valorem la quantitat d’execucions que els saigs arriben a tramitar». 

Xavi Granyó: «A part d’aplicar mesures forçoses, també ens hem d’afrontar a persones amb una actitud complicada»

A més, Espot va remarcar que es tracta d’una «professió incòmoda, ja que es dedica a executar i embargar i això no agrada». I, segons va admetre Granyó, no és només que «ens encomanin una funció que no és senzilla perquè hem d’aplicar mesures forçoses, sinó que també ens hem d’afrontar a persones amb una actitud complicada». «Sempre hi haurà una part d’insatisfacció en les actuacions del saig per la naturalesa de la seva tasca», va sentenciar el cap de Govern. 

Regulació

Pel que fa a l’especificitat de les queixes que el raonador del ciutadà va exposar el passat dilluns, el president de la Cambra de Saigs va explicar que les notificacions d’embargament es comuniquen a través d’una carta escrita i que si no es localitza la persona embargada, se li deixa un avís a la bústia perquè comparegui al despatx del Saig en un període de temps concret. «Si bé abans, passat aquest termini, es procedia a la publicació de la notificació al BOPA i al posterior embargament, des de fa un any, i davant de les queixes que vam rebre sobre aquest mètode de funcionament, vam acordar fer dos intents de notificació abans de procedir a executar la sentència», va indicar Granyó tot destacant que s’havien autoregulat en aquest sentit. 

Xavier Espot: «[...] Algun saig potser ha fet una actuació extralimitant-se del que diu la llei, però és un percentatge molt minoritari»

De tota manera, per seguir millorant en aquest aspecte, el president va reclamar una modificació de la llei del saig perquè incorpori la figura del nunci, és a dir, una persona que es dediqui exclusivament a notificar els embargaments. «Seria una figura que dependria de nosaltres i que, evidentment, a nivell monetari, aniria a càrrec nostre, no del Govern», va matisar el responsable de la institució. 

Supervisió de la feina

D’altra banda, quant a les queixes sobre la desproporcionalitat dels embargaments, Granyó va dir que no ho entenia i va sostenir que «des de la cambra sempre es compleix amb la proporcionalitat i s’assegura la subsistència dels deutors». «S’ha pogut comprovar que algun saig potser ha fet una actuació extralimitant-se del que diu la llei a l’hora d’embargar, però és un percentatge molt minoritari», va treure importància a l’assumpte el cap de Govern.

El president de la cambra va explicar que des del 2016 només s’han obert tres expedients disciplinaris, «un dels quals va acabar arxivant-se i els altres dos s’han resolt aquest mateix 2019». «S’està actuant i quan el saig no compleix la llei, cal tenir en compte que hi ha un Ministeri de Justícia que sanciona degudament, de manera que no ens podem quedar amb la idea que no es fa el que correspon», va expressar amb un to contundent Espot. A més, va explicar que s’ha engegat el sistema d’inspecció que preveu la llei del saig i que s’encarrega de verificar que tots i cadascun dels saigs facin les funcions que tenen encomanades. «Ja s’ha iniciat aquesta primera inspecció i estem a l’espera de rebre l’informe corresponent amb tota una sèrie de recomanacions», va especificar Espot.

PUBLICITAT
PUBLICITAT