PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Agència de Protecció de Dades, inquieta pel control per l’iris

Crespo demana que abans d’implementar-se «s’analitzi molt bé»

Per Lara Ribas

L’espai que acull l’Agència Andorrana de Protecció de Dades.
L’espai que acull l’Agència Andorrana de Protecció de Dades. | Àlex Lara

El director de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), Joan Crespo, va mostrar-se preocupat per la proposta d’adoptar un sistema de control dels residents i dels turistes a través del reconeixement de l’iris que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va anunciar el passat dilluns. «De moment no tenim cap més informació que la que ha aparegut als mitjans de comunicació, ja que el Govern no ens ha contactat, però sense entrar en el fons de la qüestió podem avançar que podria afectar moltíssim perquè es tracta d’una dada biomètrica», va alertar ahir en declaracions a aquest rotatiu Crespo. 

De fet, va assegurar que «no és compatible amb la Llei de protecció de dades actual, de manera que s’hauria de crear un text específic per donar cabuda a aquest sistema», en què s’especifiqués la seva finalitat al mateix temps que es justifiqués la seva necessitat. De tota manera, el director de l’agència va posar en dubte la idoneïtat de fer una modificació legislativa en aquest sentit en un moment en què Andorra està negociant un acord d’associació amb la UE així com adaptant-se a tota la seva normativa. «La UE sosté que la protecció de dades és un dret fonamental i ara mateix ho considera una prioritat dins de qualsevol política que tira endavant», va argumentar Crespo tot insistint que «no és molt factible» pensar a canviar la llei. 

Garanties

Tot i que el sistema de control de les persones per mitjà de la lectura de l’iris ja existeix a països com els Estats Units i el Regne Unit, des de l’Agència de Protecció de Dades van remarcar que no poden ser referents per a nosaltres perquè els seus sistemes de seguretat són molt diferents als d’Andorra. Per això, Crespo va insistir sobretot en la necessitat «d’analitzar molt bé» la proposta del titular de Justícia i Interior abans de tirar-la endavant. «El Ministeri ho ha de valorar i també ens hauria de venir a consultar sobre la normativa de protecció de dades», va voler cridar l’atenció del Govern el director de l’agència. 

A més, va indicar que l’empresa que desenvolupi el sistema «haurà d’oferir tota una sèrie de garanties sobre els drets a la intimitat i la privacitat de les persones». De moment, segons va informar el ministre competent, la britànica IrisGuard és l’única que ha posat una proposta sobre la taula i ha ofert realitzar una prova pilot prèviament. 

Posicionament

Des de l’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU), el seu president, Lluís Ferreira, va indicar que primer volen saber quin és el posicionament de l’Agència de Protecció de Dades, l’òrgan competent al respecte. «De moment els hem enviat un correu electrònic i quan obtinguem una resposta mirarem què podem fer des de l’associació», va especificar Ferreira sense descartar que es pugui fer una «acció conjunta amb alguna associació de consumidors espanyola o francesa».

PUBLICITAT
PUBLICITAT