PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern impulsa la creació d’una plataforma de participació ciutadana

L’eina virtual estarà oberta a tota la població, però caldrà registrar-s’hi per poder fer qualsevol acció

Per Lara Ribas

El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, explica els eixos de treball previstos per a la legislatura, ahir.
El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, explica els eixos de treball previstos per a la legislatura, ahir. | SFGA / C. Esteve

El Govern està treballant en la creació d’una plataforma de participació ciutadana amb l’objectiu de «donar resposta als canvis constants de la societat i fomentar un nou mecanisme de participació i apoderament de la ciutadania per tal de crear diàleg i generar un espai de reflexió». Així va explicar-ho el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, que va comparèixer ahir en roda de premsa per presentar els eixos de treball previstos per a la legislatura 2019-2023. «Ja existeix una vida associativa molt gran i certa ciutadania compromesa amb la vida política, però ara volem fer un pas més enllà i centrar els nostres esforços perquè tothom pugui participar de forma individual», va destacar Pons. 

La plataforma es diu VISC (Visc la Intel·ligència Social i Col·lectiva) i comptarà amb un domini web (www.visc.ad) en el qual s’està treballant actualment però que, segons va concretar Pons, no estarà actiu fins a principis de l’any vinent. «No volem oferir només quatre funcionalitats, de manera que haurem d’esperar a mitjans de gener o al febrer per posar la plataforma en marxa», va especificar el secretari d’Estat de Participació Ciutadana. 

La proposta es complementarà amb una oficina d’atenció i un viver d’iniciatives de la societat civil

Tot i que l’eina virtual estarà oberta a tota la ciutadania, Pons ja va informar que caldrà registrar-se prèviament, sigui a través del cens o d’altres mecanismes, per poder convertir-se en usuari de la plataforma i tenir accés a totes les opcions que ofereixi i vagi incorporant. «Un cop dins, els ciutadans registrats i verificats, amb la signatura electrònica, podran aportar propostes, donar-hi suport, signar-les o votar-les; impulsar iniciatives, processos, consultes o debats; contestar enquestes; o crear textos participatius», va detallar el responsable de la nova secretaria.

Format presencial

Pons va precisar que estan treballant en una forma de participació «híbrida» i que a banda d’oferir l’eina digital, hi haurà espais presencials. Per una banda, es posarà a disposició de la gent una oficina d’atenció com a repositori informatiu. «Tot i que tenim alguna idea sobre la seva possible ubicació, encara no podem avançar res al respecte», va indicar el secretari d’Estat. I també llançaran l’Andorra Living Lab a través d’un conveni que ja han signat amb ActuaTech amb l’objectiu d’establir sinergies i rebre assessorament per desenvolupar la innovació ciutadana. D’altra banda, crearan un viver d’iniciatives ciutadanes que servirà, entre d’altres, per programar xerrades i tallers, compartir coneixements o rebre assessorament per desenvolupar idees. 

Marc normatiu

Malgrat que des de la secretaria d’Estat de Participació Ciutadana ja estan treballant en totes aquestes idees que aniran materialitzant-se durant els dos propers anys de legislatura, Pons va explicar que hi ha dos aspectes més a desenvolupar. «Més enllà de disposar de les dades del CRES i del Departament d’Estadística, cal fer una diagnosi ciutadana més detallada», va remarcar el secretari d’Estat tot matisant que es farà «mitjançant enquestes, qüestionaris qualitatius, entrevistes i tallers participatius d’investigació». 

I un cop disposin d’aquesta diagnosi, podran centrar-se a estudiar com incorporar a la llei el dret a la participació, així com a desenvolupar via decret el reglament per fomentar la participació ciutadana. «Quan en tinguem el primer esborrany, ens agradaria comptar amb la participació de la gent per acabar de definir el reglament», va manifestar Pons.

Observatori de la Igualtat

Pel que fa a l’altra gran àrea de la secretaria d’Estat que capitaneja Marc Pons, ell mateix va explicar que l’Observatori de la Igualtat, que dona resposta a una de les recomanacions del Llibre Blanc de la Igualtat d’Andorra del 2018, veurà la llum aquest mateix any. «Aviat el presentarem en públic i servirà per recopilar dades en el sentit més ampli, així com per fer propostes en matèria d’igualtat», va precisar el secretari d’Estat.

Els altres objectius d’aquesta àrea són desplegar la recent aprovada Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació i treballar en la creació de la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes. Pel que fa a aquesta darrera, Pons va indicar que volen «donar cobertura i resposta a tots aquells requeriments que van quedar fora de la Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació o que van quedar indefinits». D’altra banda, han establert un Pla integral per desenvolupar, d’ara fins al 2021, un programa pel foment de l’ocupabilitat, un altre d’inclusió social de les persones nouvingudes i un darrer per a la igualtat efectiva entre homes i dones. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT