PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El TC s’ha de pronunciar sobre el Punt de Trobada abans del febrer

Paral·lelament, el TS ha de dirimir si procedeix amb el desnonament

Per Lara Ribas

La façana principal del centre comercial del Punt de Trobada.
La façana principal del centre comercial del Punt de Trobada. | Maricel Blanch

Després que el Tribunal Constitucional hagi admès a tràmit el recurs d’empara que la família Cachafeiro va interposar contra l’aute del Tribunal Superior que arxivava la seva querella contra la família Mallol i la societat Pyrénées pel contracte que havien signat pel terreny on està ubicat el Punt de Trobada i que l’obligava a marxar, l’alt tribunal disposa de dos mesos, fins a mitjans de gener, per pronunciar-se sobre el que els Cachafeiro demanaven en el recurs d’empara. «Si no hi haguessin elements constitucionals, el TC ja l’hagués desestimat, però no ha estat el cas, de manera que vol dir que hi ha alguna cosa», va fer notar l’advocat de la família en declaracions a aquest rotatiu. 

Malgrat que el Constitucional encara ha de manifestar-se sobre aquest recurs d’empara i decidir què passa amb l’aute que arxivava la querella dels Cachafeiro, just ahir va celebrar-se a la sala civil del Tribunal Superior la vista oral pel desnonament del centre comercial. «Els meus clients van sostenir que s’ha optat per un procediment inadequat, ja que els propietaris del terreny van promoure un judici ràpid basant-se en la Llei d’arrendaments de finques urbanes quan realment aquest text no està pensat per un contracte com el que ens ocupa en el cas del Punt de Trobada», va argumentar el lletrat de la defensa tot concretant que «els Mallol van llogar el terreny als Cachafeiro, que van ser qui van construir l’edifici i van crear el negoci». 

Els Cachafeiro argumenten que no és correcte justificar el desnonament amb la llei d’arrendaments urbans

A més, els explotadors del Punt de Trobada van insistir en el fet que ells tenien «un dret preferent d’arrendament que van veure frustrat pel contracte signat entre els Mallol i el Grup Pyrénées per un valor molt per sobre dels preus del mercat». Per això, segons va explicar l’advocat de la defensa, «els Cachafeiro demanen que s’anul·li el procediment i que es traslladi a la via ordinària tal com estableix el decret corresponent». 

De tota manera, durant la vista oral d’ahir, els propietaris del terreny on s’ubica el Punt de Trobada van intentar fer veure que es tracta d’un «procés senzill» i que es pot resoldre «de pressa». De fet, si el tribunal accedís a la seva petició, els Cachafeiro disposarien de només 15 dies per abandonar el terreny i sinó, passat aquest període, el batlle corresponent ordenaria fer-los fora. «Ara bé, la legislació preveu que si els propietaris expulsen els explotadors de l’edifici, el negoci s’ha de tancar amb totes les conseqüències que comportaria», va precisar el lletrat defensor. A més, va explicar que els Cachafeiro van invertir 30 milions d’euros en la construcció de l’edifici i que en els 27 anys que porten explotant-lo encara no l’han amortitzat. 

Decisió en l’aire

Malgrat que els explotadors del Punt de Trobada havien sol·licitat que se suspengués la vista oral d’ahir i es posposés fins que el TC s’hagi pronunciat sobre el recurs d’empara, el tribunal va acabar ometent la seva petició. Pel que fa a la sentència, però, el lletrat de la defensa va advertir que «la lògica diu que caldria esperar la resolució del Constitucional, però desconeixem com acabarà actuant».

PUBLICITAT
PUBLICITAT