PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El CSJ rebutja la petició de recusació d’Alfons Alberca

L’ens argumenta que el fiscal és part del procés i protegia l’interès general

Per Lara Ribas

Alberca intervé en una obertura de l’any judicial.
Alberca intervé en una obertura de l’any judicial. | Àlex Lara

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) va desestimar ahir la petició de recusació que les defenses del cas BPA havien interposat contra el fiscal general, Alfons Alberca, en tenir indicis que hauria contactat amb diversos consellers generals per introduir dues esmenes a la modificació del Codi de procediment penal. L’òrgan va decidir rebutjar-la en considerar que el fiscal forma part del procés judicial i que en el moment de reunir-se amb els consellers estava defensant l’interès general de la població. Tot i que ara ja no hauria d’haver-hi cap impediment per a la represa de la vista oral amb les qüestions prèvies, les defenses estudiaran si acudeixen al Tribunal Constitucional. 

Segons van indicar les fonts consultades, el CSJ va al·legar que el fiscal no deixa de ser una part del procés judicial i que no es pot valorar de la mateixa manera l’abstenció d’un magistrat o batlle que la seva. I un cop més, l’ens va posar de relleu que cal tenir en compte les particularitats d’un país petit, ja que qualsevol moviment pot acabar paralitzant-ne el sistema judicial. 

Malgrat que els lletrats havien insistit en la ingerència de la Fiscalia al poder legislatiu perquè s’havia reunit amb diversos consellers generals sense demanar l’autorització de la síndica general com requereix el reglament corresponent, el CSJ no va fer esment a aquesta infracció i va apuntar que la trobada que haurien mantingut va ser promoguda per l’arc parlamentari i no pel mateix fiscal com havien sostingut les defenses. A més, va enumerar casos anteriors en què la Fiscalia havia participat en treballs que van acabar-se traduint en projectes legislatius, com la llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, el codi penal, el codi de procediment penal, el codi de procediment civil o la llei qualificada de la responsabilitat penal de les persones menors d’edat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT