PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Cairat surt a l’atac però Majoral contraataca

Naturlandia i el vial de Sant Julià acaparen bona part del debat televisiu

Per Lara Ribas

Els candidats de Sant Julià concreten els últims detalls abans d’afrontar el debat televisiu, ahir.
Els candidats de Sant Julià concreten els últims detalls abans d’afrontar el debat televisiu, ahir. | Maricel Blanch

Tot i que els tres caps de llista de les candidatures que concorren a les eleccions comunals de Sant Julià van coincidir en els principals problemes que hi ha a la parròquia i van aportar propostes plenes de contingut per resoldre’ls, de seguida van començar els retrets aprofitant l’històric de cada candidatura. El número 1 de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, va atrevir-se a llançar un dard al cap de llista d’Unió Laurediana en la seva primera intervenció del bloc econòmic en escoltar que Majoral d’entrada ja entonava un mea culpa «per les accions no encertades» del mandat d’UL. «Hem de reduir el deute del comú, que va passar de 5 a 23 milions d’euros durant el mandat on estava Majoral», va llançar-se Cairat un pèl dubitatiu. 

Naturlandia va acaparar pràcticament la totalitat d’aquest primer bloc i malgrat poder pensar que la tirolina i el ràfting monopolitzarien el debat, els candidats van passar-ho de puntetes per dedicar-se a explicar amb detall el seu projecte per al parc. A excepció del cap de llista d’Units pel Canvi, Joan Travesset, que a falta de més concreció va incidir-hi més. Veient la consistència de les propostes, Majoral va decidir agafar-se a un document signat per Cairat on defensava la reducció d’un 30% del personal de Naturlandia. «Nosaltres garantim conservar tota la plantilla», va remarcar el número 1 d’UL, al qual va sumar-se Travesset. De tota manera, Cairat va fer cas omís al document i va assegurar que tampoc tocarien el personal. 

En el bloc de polítiques socials, les propostes eren tan coincidents que no va haver-hi peu al debat fins que Majoral va saltar a desmuntar una de les mesures estrella de Desperta Laurèdia: l’habitatge cooperatiu. «Celebro que hi hagi propostes, però a dia d’avui hi ha un buit legal a Andorra en el cas de les cooperatives», va fer saber a Cairat. «Aquest model es pot implementar a través d’altres fórmules jurídiques que no siguin societats cooperatives», li va rebatre l’altre. «Bé, s’haurà d’estudiar, ja he vist que Podem ha proposat un model similar a Barcelona», encara va deixar anar el d’UL. 

Tothom portava el programa ben estudiat i per a cada tema que es posava sobre la taula, hi havia propostes concretes. Fins al punt que Travesset va voler tenir també el seu protagonisme i va sortir a l’atac dient als seus rivals, en referència a les idees per ampliar la universitat, «que em sembla la carta als Reis i no sé si són conscients de com estan les finances comunals». Ara bé, Majoral va voler tornar a centrar la mirada en Desperta Laurèdia i va treure la desviació per remarcar que «el Govern de DA no ha cregut en res i està fent un nyap; encara veurem abans acabat el vial de la Massana que el de Sant Julià!», va ironitzar. 

De fet, els tres candidats van coincidir en la necessitat d’insistir a l’Executiu però Majoral va assenyalar Cairat tot retraient-li que el pare del projecte, l’exministre Gilbert Saboya, forma part de la seva llista. «Que ens expliqui ell quan s’acabarà», va picar l’ullet a Travesset, que de tant en tant ja  havia anat deixant caure que darrere de la plataforma s’hi amaga DA. Cairat va voler posar punt final a la qüestió aclarint que són «una candidatura independent», però no va estar-se de llançar un últim dard tot recordant-los que abans de tancar llistes el van venir a veure per intentar conformar «una candidatura transversal».

PUBLICITAT
PUBLICITAT