PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Martí intentarà seguir influint al comú, ara s’han donat una treva»

Entrevista: Higini Martínez-Illescas, candidat d'Unió per Escaldes-Engordany

Per Laura Cugat Ruiz

El candidat d'Unió per Escaldes-Engordany, Higini Martínez-Illescas.
El candidat d'Unió per Escaldes-Engordany, Higini Martínez-Illescas. | Maricel Blanch

L’empresari Higini Martínez-Illescas Bermejo confessa que no és polític de professió sinó d’accident. El punt de partida va ser quan en Marc Magallón el va venir a buscar per formar part del Comitè Liberal d’Escaldes el 2015. El principal canvi va ser fa 9 mesos, quan va convertir-se en conseller comunal. 

–Se li fa estrany no anar amb el PS?
–No se’m fa estrany. Sempre he dit i ho he parlat amb la Rosa que nosaltres vam treballar molt bé a d’Acord. Era una pena no tornar a repetir aquella feina que s’havia dut a terme tan ben feta. 

–I per què no han anat junts? 
No ha estat possible aquesta coalició perquè a nivell de Govern no anem junts i aleshores la gent no entendria que continuéssim a aquí a Escaldes amb un pacte Liberals i PS. Ens hem trobat amb SDP on hi ha gent molt potent, com en Marc González i l’Elisabet Zoppetti, amb qui també ens trobem molt a gust, que és un dels trucs per arribar a la victòria. 

–En cas que guanyi DA, creu que Toni Martí seguirà influint en el comú?
–Ho intentarà. Jo entenc, i això és una opinió meva, que s’han donat una treva per passar les eleccions. En cas que guanyi DA, aquesta treva s’acabarà i la part més gran del partit, que és la del cap de Govern Xavier Espot i el 90% de DA, voldrà seguir una línia que serà diferent de la d’una petita part que s’ha instal·lat al Comitè de DA d’Escaldes, que és la part de l’excap de Govern Toni Martí i els cònsols actuals. Continuarà una batalla que perjudicarà Escaldes.

–Una treva?
–Tothom sap que va haver-hi una batalla entre poders: el poder del cap de Govern amb qui jo m’hi entenc, i l’altra línia, que està formada per Toni Martí i els cònsols. Va haver-hi una batalla a dins de Demòcrates en la qual nosaltres no hi hem entrat. Ara de cop s’ha acabat i surten a la foto junts, està clar que és una treva. El problema serà si guanyen perquè haurà perdut el nostre cap de Govern però si perden,  també serà un problema per ells, perquè hauran perdut els de DA. És una reflexió que no he fet jo sinó que l’ha fet un d’ells.

Martínez-Illescas: «Tinc el costum de parlar amb la gent i estem arribant a un punt, potser sense retorn, de pobresa»

–I el pacte amb DA, per què no?
–Perquè la part de Toni Martí i els cònsols es van oposar. Penso que un dels obstacles era jo mateix perquè tenim diferents formes de fer i ells ho saben. 

–Quins són els principals problemes a combatre?
–Principalment volem corregir els grans errors que s’han comès, com ara la relaxació en el tema dels habitatges. El Govern hi està treballant, però des del comú fem tard i penso que les alarmes s’havien de fer abans. Tinc constància que hi ha hagut i hi ha desallotjaments. El comú és el primer que ha d’atendre aquestes necessitats, per això es diu ‘casa comuna’.

Buscarem la via legal jurídica perquè el comú pugui fer pisos socials i en cas que no pugui, buscarem la màxima col·laboració amb el Govern. L’altre gran error per mi és tota la polèmica sobre el Clot d’Emprivat. El 2017 es va fer una reforma que per nosaltres està poc meditada. Ja no es pot tirar enrere i l’única solució és fer una altra reforma i que alguns privats s’hi apuntin.  

–A favor d’un heliport a Tresoles?
–Vam ser el primer partit que s’hi va oposar un cop teníem els estudis de Govern. A l’heliport diem que sí però no quan molesti a la gent. 

–Què en pensa de la protesta dels sindicats convocada per demà? 
–És totalment respectable aquesta concentració i estaré a allà. Tinc el costum de parlar amb la gent i estem arribant a un punt, potser sense retorn,  de pobresa. Els comuns tenen un múscul financer perquè això no passi.

–Té opcions de guanyar?
–Sortim de molt a sota d’on estan el PS i DA, però la sensació és que estem escalant cap amunt. Penso que al final arribarem al dia de les eleccions i estarem a allà, amb els dos favorits. El tret de sortida em va sorprendre, m’esperava uns programes més treballats. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT