PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra la Vella és més que Meritxell

PS i DA van continuar l’enganxada a les xarxes un cop finalitzat el debat televisiu

Per Adrià Esteban

Les tres candidates per a Andorra la Vella en el debat televisiu.
Les tres candidates per a Andorra la Vella en el debat televisiu. | MARICEL BLANCH

Si alguna cosa va quedar  clara als espectadors que van seguir ahir nit el debat televisiu de la capital és que Andorra la Vella és molt més que l’avinguda Meritxell. Les intervencions de les tres caps de llista es van convertir en una subterrània competició per veure quina candidata era capaç de recitar més barris que mereixen una major inversió: Ciutat de Valls, Santa Coloma, Roureda de Sansa, Bonavista, Prat de la Creu, Riberaygua i Travesseres, Príncep Benlloch... Totes aquestes zones van ser anomenades ahir en prime time i qui sap si no tornaran a tenir quota mediàtica fins d’aquí a quatre anys.

En qualsevol cas, el compromís de les tres aspirants a cònsol major és que, si dirigeixen a la corporació, cap barri se sentirà desatès i les inversions seran equitatives. Per tant, coincidència en relació al futur. Però discrepància respecte al passat. Mentre que la cap de llista del PS, Dolors Carmona, i la seva homòloga de terceravia, Emi Matarrodona, van recriminar l’estat «d’abandonament» de zones més enllà de Meritxell, la cara visible d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol, va haver de salvaguardar la seva reputació com a cònsol durant els darrers quatre anys. 

«El que ha volgut Marsol és invertir la majoria dels diners en l’avinguda Meritxell», va etzibar Carmona. «Hem d’apostar per inversions descentralitzades. És indispensable que tothom tingui el mateix tracte», va sumar-se Matarrodona. «Hi ha moltes zones on no s’ha pogut arribar. En quatre anys no dona temps a tot», va defensar-se Marsol. 

Així doncs, a nivell de propostes, la líder d’En Comú per Andorra la Vella va prometre l’ampliació del carrer doctor Vilanova, l’arranjament de l’avinguda Enclar, la dinamització comercial de Riberaygua i Travesseres o la creació d’un centre de salut a Ciutat de Valls. Per la seva banda, Matarrodona va plantejar una «renovació urbana a tota la parròquia» i va expressar la seva preocupació pels «comportaments incívics», com per exemple «la manca de respecte de les persones que utilitzen patinets elèctrics». En aquest torn, la dirigent socialdemòcrata va argumentar que la seva candidatura té «un projecte estratègic per cada zona comercial». A més, Carmona va criticar que la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) té comptabilitzades «200 rajoles trencades» a Prat de la Creu.

Marsol s’espolsa els atacs

Altrament, el debat presagiava que la cònsol major seria la diana de les seves contrincants i efectivament així va ser. Amb insistència des d’un bon començament, la candidata de terceravia va qüestionar els números del comú i va assegurar que «hi  ha un dèficit a tutipleni, ens deixa la parròquia compromesa fins al 2023».  A la rèplica, Marsol va enganxar-se amb Matarrodona pels informes del Tribunal de Comptes i va rebatre «les mentides» traient pit de la rebaixa d’endeutament de la corporació. «Uns sumen per continuar, altres volen el canvi per prendre la cadira. Nosaltres som ciutadans de la parròquia», va cloure Matarrodona. 

Quant a Carmona, el seu discurs va anar de menys a més combatiu contra la cap de llista conforme va transcórrer el debat i justament va emprar-se amb més contundència en el minut final quan ja no hi havia torn de rèplica. Però la dirigent del PS és conscient que la campanya dura fins divendres a les 23:59 hores i no va fer més que convidar al compte de Twitter de la formació a desacreditar el programa electoral amb el qual Marsol es va presentar l’any 2015. Així doncs, la maquinària socialdemòcrata va començar a moure les xarxes amb un document on punt per punt jutja que «Marsol no ha complert ni la meitat del que et va prometre». Vint minuts més tard, DA va intentar contrarestar afirmant que «el 82% de propostes del programa del 2015 s’han pogut realitzar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT