PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern obre la porta a cobrir indemnitzacions impagades per violència de gènere

També s'accepta el conveni per reduir el tabaquisme

Per Anna Ribas

Salazar i Vela surten del Consell General durant la pausa per dinar.
Salazar i Vela surten del Consell General durant la pausa per dinar. | MARICEL BLANCH

El Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica estableix que l’estat ha de garantir les indemnitzacions en casos de víctimes amb danys greus. El 2014 Andorra va signar el Conveni d’Istanbul però es va reservar l’apartat de les indemnitacions perquè podia implicar un greuge comparatiu respecte a víctimes d’altres tipus de violència en no assegurar-se la indemnitació d’aquestes si l’agressor no podia fer-se càrrec de la responsabilitat civil subsidiària. Les reserves es renoven cada 5 anys i el 30 d’octubre es va presentar l’escrit per a prolongar-la.

Judith Salazar, del PS, va presentar un escrit d’oposició que al·legava que era important dotar la dona d’una autonomia econòmica perquè la violència masclista la limita en aquest aspecte, sobretot a l’hora de deixar la casa. A més, va considerar que «greuge comparatiu és el que hem viscut històricament les dones». Des del Govern es va expressar que hi ha voluntat per retirar la reserva i que es presentaran les modificacions legislatives necessàries per fer-ho. Salazar va celebrar que s’hi estigui treballant i la votació de l’escrit es va saldar amb 21 vots en contra i 7 a favor.

Conveni per reduir el tabaquisme

El Consell va aprovar l’adhesió al Conveni marc de l’OMS per al control del tabac. Les obligacions estableixen una disminució de la demanda i de l’oferta i la prohibició de la publicitat. La proposta es va aprovar al·legant que el tabaquisme és una «epidèmia». Amb tot, es va apuntar el pes de la indústria al país i la necessitat de buscar alternatives.

Llum verda al Col·legi d’Arquitectes

En la sessió a l’hemicicle també es va aprovar el Projecte de llei de creació del Col·legi Oficial d’Arquitectes Tècnics del Principat d’Andorra. Tots els grups van expressar la seva conformitat després de la lectura del text que presentava quatre esmenes tècniques en comparació al text inicialment presentat.

L’Acord Interbús i la cooperació jurídica

L’Acord Interbús respon a una demanda històrica del sector i permet la liberalització dels serveis de transport ocasional de viatgers. També es va debatre la ratificació del Tractat relatiu a la transmissió electrònica de sol·licituds de cooperació jurídica internacional entre autoritats central. Les dues es van acceptar per consentiment.

PUBLICITAT
PUBLICITAT