PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gea i García, lliures

L’exsecretari general de la FAF deixa l’arrest domiciliari i a l’extresorer se li retira el passaport i surt de la presó

Per Anna Ribas

33 Dos policies custòdien la seu de la federació de futbol.
33 Dos policies custòdien la seu de la federació de futbol. | Maricel Blanch

Tomàs Gea, exsecretari general de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i José García, extresorer de la mateixa entitat, van recobrar ahir la llibertat provisional. Gea es trobava en arrest domiciliari mentre que García, que dimecres va sol·licitar al Tribunal Constitucional sortir de la presó per una presumpta vulnerció del seu dret a la llibertat, es trobava al Centre Penitenciari de la Comella com a mesura preventiva perquè la batlle va considerar que hi havia risc de fuga. De fet, ha transcendit que se li ha retirat el passaport, amb la qual cosa no podrà sortir del Principat i cada primer dia hàbil de mes s’haurà de presentar a la seu de la Justícia.

De totes maneres i a diferència del cas de l’expresident de la FAF, Víctor Santos, de moment no hi ha constància que se’ls hagi prohibit apropar-se a la seu de la federació situada al carrer Batlle Tomàs número 4 d’Escaldes-Engordany. És més, si no hi ha restriccions, seria possible que Gea es reincorporés a la federació.

La batlle ha pres la decisió de dictar llibertat provisional atenent que les diligències principals ja s’han practicat i que la llibertat de moviments tant de Gea com de García ja no pressuposen cap dificultat en relació amb la investigació i vist també el termini de presó provisional realitzada. Un altre element que ha tingut en compte és el fet que les comissions rogatòries sol·licitades als països on estan radicades les empreses amb les quals va tenir tractes mercantils els dos processats en relació amb l’adquisició de material per a la FAF encara no han estat complementades i, per tant, la investigació es troba en un punt mort en aquest aspecte.

El context

L’Operació Cautxú, que investiga la presumpta comissió de delictes financers i econòmics relacionats amb les partides econòmiques de la UEFA i de la FIFA a través dels programes que desenvolupen. El 7 de maig van saltar totes les alarmes quan la Policia va realitzar un primer escorcoll a la FAF on es va segrestar tota la documentació comptable i financera dels anys 2018 i 2019. El mateix dia es van detenir el secretari general, Tomàs Gea, i el president, Víctor Santos. Amb el transcurs de la investigació, Santos sortia en llibertat amb càrrecs i el tresorer José Garcia entrava a la presó. Els delictes que se’ls imputen són: apropiació indeguda, administració deslleial, frau a la CASS i blanqueig de capitals.

Fins ahir, feia cinc mesos que Gea es trobava en arrest domiciliari després que se l’hagués excarcerat per motius de salut. García hauria fet dilluns set mesos que estava empresonat. Quan va esclatar el cas, a principis de maig, Garcia es trobava fora del país. En aquell moment, la batlle va ordenar la seva recerca i captura. Els delictes que se li imputen són els d’apropiació indeguda i administració deslleial, els mateixos que el secretari general de l’entitat, Tomás Gea, que també es troba en presó provisional acusat, a més, de frau a la CASS. A més, a finals de juliol es va afegir a la llista el delicte de blanqueig de capitals.

L’últim moviment del cas

El 26 de juliol i amb el canvi de batlle en associar-se el delicte de blanqueig de capitals, es va sol·licitar un segon escorcoll a la seu de la federació perquè, tal com es va indicar en l’aute de perquisició i segrest hi havia indicis de la possible «presència d’una xarxa de persones al si de la FAF que podrien cooperar conjuntament en espoliar l’associació o en encobrir l’espoli a canvi d’avantatges». La batlle considerava que «en aquesta situació, l’obtenció directa de tota la documentació de la FAF apareix com imprescindible, justificada i proporcional per evitar la destrucció i manipulació de proves». És per això que es va procedir al segrest de tota la informació comptable i financera d’interès per la causa, així com els documents de suport (factures, rebuts, xecs i fulls d’encàrrec), dels anys 2012 fins al 2017.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT