PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS planteja el vot obligatori per augmentar la participació

Espot i López coincideixen en crear una comissió de treball per combatre l'abstenció electoral

Per Adrià Esteban

El conseller del PS, Pere López.
El conseller del PS, Pere López. | MARICEL BLANCH

El president del grup parlamentari del PS, Pere López, va plantejar l’opció de fixar el vot obligatori com una eina per combatre l’abstenció electoral, arran d’una pregunta motivada pels baixos índexs de participació dels darrers comicis comunals. «Països petits com Liechtenstein o Luxemburg que han sofert moviments migratoris importants, com Andorra, tenen el vot obligatori», va apuntar López. La mesura va sorprendre al cap de Govern, Xavier Espot, per ser «una proposta que fins ara no havien posat damunt la taula». De totes maneres, Espot va admetre que «nosaltres no hi som massa favorables», ja que «som defensors de la llibertat de l’individu».

D’altra banda, on ambdós si van trobar punts de coincidència és en la creació d’una comissió de treball, on participin representants de la societat civil, per analitzar «sense apriorismes» quins possibles canvis cal introduir en el sistema polític per fomentar la participació. Tot i el compartit diagnòstic de la desafecció política i la predisposició d’Espot i López a revertir la situació, les divergències van tornar a aflorar en relació a les receptes. 

El cap de Govern va defugir de les «solucions miracle» dels socialdemòcrates, en relació al canvi de la proporcionalitat del sistema electoral o a la reducció dels anys de residència per accedir a la nacionalitat, i va centrar-se en «l’abstencionisme tècnic», un aspecte que afecta a la meitat dels electors que no acudeixen a les urnes, segons es desprén del darrer informe del CRES. Així doncs, a partir del treball en comissió de la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, Espot va veure amb bons ulls introduir aspectes com el progrés del vot per correu, la implementació del vot electrònic o la millora del vot per a discapacitats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT