PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’FC Andorra haurà d’entrenar un mes abans de tornar a competir

La federació espanyola fa arribar un informe als seus clubs amb unes recomanacions abans de reprendre el curs

Per Miquel López-Egea

El president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, reunit per videoconferència.
El president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, reunit per videoconferència. | RFEF

La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va fer arribar a tots els seus components un esborrany elaborat pels serveis mèdics de l’entitat i diversos experts amb unes recomanacions per a la tornada segura a les competicions que afecten el futur de l’FC Andorra, així com a tots els equips que militen a les competicions espanyoles. 

En aquest sentit, l’informe, al qual ha pogut tenir accés EL PERIÒDIC, que s’ha de debatre en els pròxims dies i que podria entrar en conflicte en els paràmetres que va marcar la UEFA i La Liga, estipula que els jugadors hauran de realitzar tres setmanes d’entrenaments en grup abans de reprendre la competició en partit oficial si el confinament s’allarga un total de dues setmanes més. És a dir, hauran de transcórrer un total de vint-i-un dies entre l’autorització per part de les autoritats i el primer duel oficial. Per un altre costat, si el període de reclusió s’allarga més enllà de les sis setmanes en total, com és bastant probable a causa de la pandèmia –és a dir dues setmanes més a partir d’avui– s’hauria d’esperar trenta dies abans de competir, fet que complica, i molt, poder acabar les competicions. A més, l’RFEF també permetria que, en cas de no disposar de tota la plantilla, la incorporació de jugadors del segon equip o del juvenil en el cas que ho permetin els metges el club, fins que es torni a la normalitat. 

Quant a la competició, entre el primer i el segon partit de cada equip hauran de passar un mínim de cinc dies de recuperació mentre que a partir del segon duel hi pot haver dues opcions. En la primera, entre el segon i el tercer matx, i entre aquest i el quart, podran passar entre tres i quatre dies però entre aquest últim i el cinquè, hauran de tornar a passar-ne cinc. I així, s’haurà de repetir la sèrie fins a acabar la competició. En la segona opció, es contempla que en lloc de fer dos partits consecutius amb un descans de tres o quatre dies entre ells, en puguin ser tres però entre el cinquè i el sisè partit, s’haurà de tornar a esperar un mínim de cinc dies per a disputar-lo. Per tant, la sèrie de tres partits seguits amb tres o quatre dies de distància s’aniria repetint fins a acabar la competició. 

Cinc canvis per partit

Una altra recomanació que es fa és que durant els enfrontaments, a més dels tres canvis convencionals, se’n puguin fer fins a dos més excepcionals, per causes sanitàries, proposat pel metge i autoritats per l’àrbitre. A més, es demana poder fer les pauses de refresc i descans als minuts 30 i al 75 durant els primers cinc partits independentment de la temperatura ambiental. També proposen que entre les 12.00 hores i les 19.00 hores i mentre sigui estiu, no es puguin disputar partits. 

D’altra banda, el document també recomana alguns paràmetres a controlar per part dels metges dels clubs i fer unes proves mèdiques, a més de fer una sèrie de recomanacions per tornar a l’activitat com controlar la son, la nutrició, la hidratació i la recuperació després dels entrenaments. També s’estableixen unes mesures mèdiques i sanitàries.

Per un altre costat, l’informe estableix unes recomanacions per afavorir l’estat de forma dels i les futbolistes, controlant els riscs per a la salut, de manera que hi ha una fase de reentrenament, de sis dies, i una de rendiment, d’entre nou i quinze dies. 

Aclariment de l’RFEF

L’RFEF va voler aclarir ahir en un comunicat que aquest document està «en fase preliminar» i que «pretén protegir la salut dels jugadors i evitar o reduir al mínim les lesions». En aquest aspecte, la doctora Helena Herrero González, directora dels serveis mèdics de l’RFEF, va explicar que «lamento que l’esborrany s’hagi filtrat». «El document encara està pendent de ser secundat per diferents institucions mèdiques d’enorme reputació. Se’m va encarregar amb l’objectiu d’avaluar els terminis i condicions necessàries per garantir la salut i el benestar físic dels esportistes amb l’objectiu de reprendre la competició». «Està pendent d’aprovació per part dels òrgans competents de l’RFEF i del trasllat per al seu coneixent a la UEFA i la FIFA», afegia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT