PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern estudia que l’ús de la mascareta sigui obligatori per llei

Espot admet que durant la primera setmana de juny podria reobrir la frontera francoandorrana

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern, Xavier Espot, ahir.
El cap de Govern, Xavier Espot, ahir. | SFGA / C. Esteve

El cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer ahir que l’Executiu està analitzant jurídicament l’ús obligatori de la mascareta. La mesura es prendria arran de la possibilitat que la primera setmana de juny es reobri la frontera francoandorrana, després que l’Elisi inclogués –unilateralment– el Principat en el seu radi de 100 quilòmetres de mobilitat interna. Tot i això, Andorra encara no ha donat el seu vistiplau oficial al respecte ni ha informat de les condicions amb les quals es podrà fer efectiva la reobertura. «Andorra pot establir les seves pròpies condicions com, per exemple, que l’ús de la mascareta sigui obligatori pels turistes, igual que ho imposem als nostres residents i nacionals», va insinuar el cap de Govern.

Malgrat que Espot no va donar una data exacta, sí que va declarar que l’aixecament fronterer amb França es pugui materialitzar entre els dies 1 i 2 del mes que ve. Abans, però, caldrà que totes les activitats econòmiques del país tornin a la normalitat, ja que «Andorra no pot sobreviure sense el turisme» i és, precisament per aquest motiu, que s’han d’establir una sèrie de condicionants i requisits que s’adaptin «a la nova realitat», com l’ús obligatori per llei de la mascareta. «El més raonable, coherent i equitatiu seria deixar entrar visitants i turistes quan la reobertura s’hagi produït de manera generalitzada en tots els sectors», va considerar el cap de Govern. De moment, però, «estem en plena segona tanda de cribratge massiu a la població» i les mesures de confinament es mantenen, independentment de les accions que es prenguin a ambdues bandes de la frontera.

En aquest sentit, cal matisar que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha apostat en diverses ocasions perquè sigui el mateix dia 1 de juny quan bars, restaurants i cafeteries tornin a obrir les seves portes. De fet, així està previst en el calendari de fases que va idear el Govern a l’inici de l’emergència sanitària i que, segons les últimes dades d’evolució favorable de la pandèmia, s’estan complint. «Les fronteres només reobriran en funció dels resultats dels tests –que finalitzaran la setmana que ve– i quan culminin l’intercanvi de cartes i trucades diplomàtiques i els contactes bilaterals que els ministres d’Exteriors, Salut, Turisme, Economia i jo mateix estem mantenint amb els nostres homòlegs francesos i espanyols», va insistir Espot, tot matisant que les negociacions són «confidencials» i «no s’han de fer públiques».

 

Limitacions recíproques

En qualsevol cas, el cap de Govern va avançar que el pla serà «ordenat i coordinat», tant amb l’Estat veí del nord com amb el del sud, ja que les limitacions i la normativa entre tots tres països són recíproques: «De la mateixa manera que Andorra no permet l’entrada de turistes per les bandes francesa i espanyola, ni França ni Espanya permeten que els andorrans s’hi puguin desplaçar […] Ara mateix estem en una reciprocitat acceptada i entesa per totes les parts», va recordar Espot. I va afegir: «Amb la situació sanitària actual, el dia 1 de juny és una data raonable, però les relacions diplomàtiques encara no estan tancades. Falta un ingredient de la recepta». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT