PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els bars esperen ampliar l’horari d’obertura fins a les 21.00 hores

La Unió de Bars es reuneix amb els grups parlamentaris per demanar per què no hi ha ajudes pel sector

Per Judith Sáez

Terrasses del passeig del riu buides, ahir al migdia.
Terrasses del passeig del riu buides, ahir al migdia. | El Periòdic.

Primera jornada de bars i cafeteries oberts al migdia des del dia 7 d’octubre. Just després de dos mesos sense poder obrir sense interrupció, ahir aquests negocis de la restauració van tornar a servir plats i cafès dins i fora del local. Tot i això, des de la Unió de Bars d’Andorra esperen seguir ampliant l’horari d’obertura fins a les 21.00 hores, sempre que la situació epidemiològica al Principat «ho permeti», per aconseguir remuntar les pèrdues acumulades des de l’inici de la crisi sanitària.

I és que des del sector van manifestar que durant la primera jornada en què s’han flexibilitzat les mesures «hi ha hagut una mica més de moviment, però no gaire més». En aquest sentit, el portaveu de l’associació, Francesc Medina, va matisar que era aquesta la previsió que feien, ja que «era un dia entre setmana, fa fred» i, a més, no hi ha turistes. De fet, altres establiments consultats per EL PERIÒDIC van explicar que van comptar amb el local pràcticament «buit», essent aquest «un pont de la Puríssima on no hi ha gairebé feina».
No obstant això, els locals celebren les mesures anunciades dilluns pel Govern: oferir un servei entre les 07.00 i les 19.00 hores a les terrasses, pel qual s’hauran de fer dues pauses (entre les 12.00 i les 13.00 hores i les 15.00 i les 16.00 hores) a l’espai interior amb l’objectiu d’higienitzar-lo. «S’ha notat una mica més de gent», apuntaven des d’un establiment de l’avinguda Tarragona, on també especificaven, però, que «encara hi ha molta gent que té certa por i haurem de veure com va en els pròxims dies...».

Per a Medina, un dels punts claus de la flexibilització ha estat la permissivitat d’oferir un servei sense pauses a l’exterior. «El fet d’obrir la terrassa sense traves d’horaris és una cosa que ens dóna molta vidilla. La gent té ganes de sortir i hem d’aprofitar-ho», deia. Per això, en la pròxima reunió amb el Ministeri de Salut l’associació es planteja exposar una ampliació de l’horari, si les dades de contagis evolucionen positivament. Per altra banda, pel que fa al límit de comensals fixat per l’Executiu, el sector no es planteja més demandes i estan d’acord amb el màxim de dues persones per taula a l’interior i fins a quatre a l’exterior. «Som més optimistes per ampliar l’horari que no pas l’aforament», concloïa el portaveu.

Ministeri absent

La Unió de Bars segueix en «mode espera» davant del Ministeri d’Economia, presidit per Jordi Gallardo. «No sabem res sobre les ajudes», va recalcar Francesc Medina, que fa setmanes que assenyala que esperen notícies d’aquesta àrea. D’aquesta manera, l’associació ja s’ha posat en contacte amb els grups parlamentaris amb l’objectiu de traslladar-los la situació del sector, així com els seus neguits en relació amb les despeses que asseguren seguir assumint. «Hem perdut una facturació d’entre el 70 i el 80% i de subministraments seguim pagant el 100%», comentava Medina, tot concretant que espera que els consellers generals ho «traslladin al Govern, ja que el ministeri sembla no aparèixer». De moment, ja s’han reunit amb el Partit Socialdemòcrata (PS) i esperen fer-ho amb el grup de la majoria la setmana vinent.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT