PUBLICITAT

El respecte cap als altres

El respecte mutu és una de les bases fonamentals per tal d’arribar a mantenir unes relacions saludables i harmonioses, ja siguin familiars com socials. Quan tractem amb respecte als altres, estem mostrant sentir consideració i estima per ells com a éssers humans únics i importants que són. Respectar els altres, doncs, significa considerar sempre les seves necessitats, sentiments, opinions i drets. Per tant, sempre hem d’intentar tractar els altres com ens agradaria ser tractats. No podem exigir ser escoltats si no som capaços d’escoltar. Tampoc podem demanar un tracte just si no estem disposats a donar-ho.

Per contra, la manca de respecte cap als altres pot conduir-nos a molts conflictes i tensions que són totalment  innecessàries. Així, quan no respectem els límits personals i les necessitats de les altres persones, es produeixen problemes, malentesos i ressentiments que sempre acaben, si no se solucionen, perjudicant les relacions a llarg termini. Ser irrespectuós, moltes vegades, també es pot manifestar amb un silenci que pot resultar molt més dolorós que les paraules o amb un no fer que pot arribar a ser més destructiu que moltes accions.

Per arribar a ser respectats, primer, hauríem de respectar nosaltres els altres. Però, sobretot, el primer de tot és aprendre a respectar-te a un mateix. Tots ens hem d’estimar a nosaltres mateixos, cuidar el nostre cos, no realitzar mai accions que puguin representar un mal per a nosaltres mateixos; és aquí on la nostra integritat ha de ser el més valuós i amb això ens estarem demostrant el respecte cap a la nostra pròpia persona, per a així poder gaudir del nostre benestar físic i mental. Si aprenem a tractar-nos amb amor a nosaltres mateixos, també serem més respectuosos amb els altres.

Un aspecte molt important a tenir en compte és que mai ningú no ha de disposar del nostre temps. I tampoc del nostre espai emocional, ningú no pot traspassar-lo fent que ens transformem per les emocions que senten els altres.
Per exemple, si estem gaudint d’una xerrada, tranquils llegint un llibre o fent un reparador passeig, ningú que ens respecti interromprà aquest moment. Però, quan dic interrompre, vull que s’entengui com esclatar i apoderar-se del nostre espai vital, sense deixar-nos cap altra opció i portar-nos al seu propi terreny emocional.

El respecte mutu també ens ajuda a fomentar la confiança i la comunicació oberta. Quan ens sentim respectats, som més propensos a sentir-nos còmodes compartint els nostres pensaments i sentiments amb els altres. A més, el respecte mutu crea un ambient segur i positiu on les persones se senten valorades i escoltades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT