PUBLICITAT

La Diada de Meritxell

FABIOLA SOFIA MASEGOSA
Periodic
Foto:

El dia 8 de setembre, festa nacional d'Andorra, es commemora la festivitat de Nostra Senyora de Meritxell, patrona d'Andorra des del 24 d'octubre de 1873, any en què el Consell General la va declarar oficialment «patrona i especial protectora del Principat». Durant la Diada es fa un aplec al qual acudeixen nombroses persones atretes per la seva gran devoció per aquesta Mare de Déu.

El santuari actual consagrat a la Verge de Meritxell, com tothom sap, no és l'original. L'antic, un edifici del segle XVI d'origen romànic, es va cremar, juntament amb la talla romànica de la Verge, aquesta del segle XII, la nit del 8 al 9 de setembre del 1972. La imatge que s'hi venera actualment és una rèplica de l'original.

L'episodi de l'incendi ha quedat reflectit a la literatura andorrana a la novel·la Blau de Prússia de l'escriptor andorrà Albert Villaró. La novel·la, escrita l'any 2006 i guardonada amb el Premi Carlemany, té com a teló de fons l'incendi de Meritxell que el protagonista recorda de quan era petit.

Altres andorrans també van parlar en les seves obres de la Verge de Meritxell. Aquest és el cas, per exemple, de l'autor amateur de l'obra de teatre, representada l'any 1934, En terres d'Andorra: «L'escena representa un recó d'Andorra. Al fons, les altes muntanyes; a l'esquerra, una rampa que s'endinsa dins les muntanyes; en primer terme, un banc amb un arbre al darrera; a la dreta, una façana d'una casa pairal, demostrant ésser una de les més importants del país; a un lloc ben visible de l'espectador, una capelleta amb una imatge que serà la Verge de Meritxell, patrona d'Andorra, on tots els pastors de la masia faran acatament».

Els actes organitzats per celebrar aquesta Diada comencen ja el divendres dia 6 amb el tradicional Concert de Meritxell protagonitzat per la JONCA. El dissabte, 7 de setembre a dos quarts de deu, tindrà lloc la Vetlla de Santa Maria de Meritxell i la processó de torxes. La vetllada finalitzarà a dos quarts de deu amb el ball de nit amenitzat per l'orquestra Leyenda, i hi haurà coca i xocolata per a tothom. Bona diada!



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT