PUBLICITAT

El clan Pinochet

GERARD SOLER

Des de l'exercici de càrrecs públics de baixa rellevància fins a un pretès anonimat, els integrants de la família d'Augusto Pinochet han viscut sota la lupa dels jutges des que va morir el dictador el 2006, encara que han sortit airosos del cas Riggs.

Els embolics judicials i algun que un altre escàndol familiar han marcat els últims anys del clan Pinochet, que ha vist com els tribunals embargaven propietats i béns del general, que va acumular una fortuna de més de 20 milions de dòlars, la major part sense justificació comptable. A 40 anys del cop d'Estat que va encapçalar Pinochet, el nucli dur de la família continua format per Lucía Hiriart, la seva vídua, de 90 anys, i els cinc fills del matrimoni, tres dones i dos homes .

Tots van rebre amb alleujament fa poc més d'un mes la sentència del jutge Manuel Antonio Valderrama, que va tancar la investigació sobre els comptes secretes de Pinochet a bancs estrangers amb el processament , únicament, de sis militars retirats. La indagatòria va començar el 2004, encara vivia Pinochet , després que una subcomissió del Senat dels Estats Units revelés l'existència de comptes secrets al Riggs Bank dels Estats Units i altres entitats financeres. En morir , el desembre de 2006, Pinochet estava processat en l'anomenat cas Riggs per frau al fisc i falsificació de passaports i se li havia retirat el fur ( pas previ al processament) per malversació de fons públics. El moment més complicat per a la seva família va arribar un any després , el 2007, quan el jutge Carlos Cerda, el segon a càrrec del cas, va processar 23 familiars i col·laboradors del dictador (1973-1990 ) per malversació de cabals públics. No obstant això , un mes després la Cort Suprema va revocar 15 dels processaments, entre els quals figuraven els de la vídua del dictador i els seus cinc fills .

Els familiars de Pinochet s'han esforçat per conrear un baix perfil i mantenir-se allunyats de les càmeres, encara que alguns no han pogut evitar convertir-se en el centre de la notícia. Una de les figures més controvertides és la d'Augusto Pinochet Hiriart, el més gran dels dos homes . Exmilitar i empresari, s'ha vist embolicat en negocis considerats tèrbols que li han comportat diversos problemes legals.

A principis d'aquest any va ser processat per frau en emetre xecs i el 2010 va ser sobresegut del cas dels pinocheques, diners que l'Exèrcit va girar a nom de Pinochet Hiriart, ja que la Justícia va determinar que els recursos no van acabar en els comptes bancaris del seu pare. En un altre ordre, Augusto Pinochet Molina, un dels fills de Pinochet Hiriart, va ser donat de baixa de l'Exèrcit el 2006 després de pronunciar un polèmic discurs en el funeral del seu avi en què va exalçar el «llegat del règim militar». Una altra figura del clan és Lucía Pinochet Hiriart, de 69 anys, la primogènita del general. En les eleccions municipals del 2008 va ser elegida regidora a Vitacura , un acomodat barri al nord-est de la capital, càrrec que va ocupar fins a l'any passat .

Rodrigo García Pinochet, un dels fills de Lucía, també va provar sort en la política i es va presentar com a candidat a diputat en els comicis de 2009. Amb el dictador mort, el seu clan familiar està molt viu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT