PUBLICITAT

¿Un país d'ignorants?

FERMÍN BOCOS
PERIODISTA

Si donem per bo l'últim estudi realitzat per l'OCDE resulta que els espanyols som uns ignorants. En matemàtiques i en comprensió lectora. Els més zotes entre la vintena de països més desenvolupats del planeta.

L'estudi, conegut com l'Informe Pisa per a adults, és el resultat d'una enquesta realitzada entre 6.000 ciutadans espanyols d'edats compreses entre els 16 i els 65 anys. Els últims en matemàtiques i els penúltims en comprensió lectora. Els últims serien els italians. En aquesta llista de pretesos llestos i tontos, triomfa el Japó, seguit de Finlàndia i Holanda. Sincerament, costa de creure que l'esmentat estudi ens retrata amb fidelitat. A nosaltres i als nostres veïns italians i francesos. Tot i la universalment reconeguda qualitat del seu sistema de Batxillerat, a França també la col·loquen a la cua. Desconec la metodologia seguida per elaborar l'informe, però un no pot per menys de desconfiar dels seus resultats. Conec bastant bé França i millor encara Itàlia i, en ambdós casos, em consta la solidesa dels seus plans d'Ensenyament. La qualitat del Batxillerat francès i l'entrega dels seus mestres està fora de dubte i una mica semblant es pot proclamar dels docents i plans d'estudi de les universitats italianes. Parlo dels nostres veïns però també d'Espanya. No crec que les conclusions de l'esmentat estudi s'ajustin a la realitat. La meva experiència no és aquesta. Després de deu anys de docència en dues universitats –una de privada, una altra pública–, deu anys en què he conegut a desenes d'alumnes, estudiants de Periodisme, Dret, Econòmiques o Comunicació, tinc per a mi que la majoria sabien destriar perfectament el per què de les coses. Ja dic, costa creure que siguem un país d'ignorants .

També poso en solfa algunes de les –per precipitades–- tòpiques justificacions donades per la secretària d'Estat d'Educació. Crec que tirant més d'argumentari polític que de les dades dels que, sens dubte, disposa el Ministeri, Montserrat Gomendio ha trobat ja el culpable d'aparèixer per darrere de Xipre i Polònia en aquesta llista d'excel·lència. La mare del desastre seria la LOGSE. De creure a l'enquesta i a la secretària d'Estat, l'esmentada llei (impulsada pel PSOE), també seria la responsable que el 23 % dels espanyols no sàpiguen manejar el ratolí de l'ordinador. Repeteixo, em costa creure que siguem un país d'ignorants. Sí parléssim de sectaris , ja seria un altre cantar. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT