PUBLICITAT

Ens espien

RAFAEL TORRES
Periodista

El món de l'espionatge s'ha democratitzat molt, si es pot dir així: abans espiaven uns governs als altres, unes empreses a unes altres, i dins d'això, es perseguia l'obtenció de secrets polítics, científics, industrials o militars, però ara, segons va revelar el fugitiu Snowden, ens espien tots i constantment. ¿Quins secrets suposen els serveis d'intel·ligència americans que guardem els particulars? Els que amaguem en el més remot de les nostres ànimes, no crec, ja que els desconeixem nosaltres mateixos. Més aviat, pel que sembla, els interessen els secrets que desvetllem alegrement en els nostres correus electrònics, ja que d'una altra manera no s'entén que hagin tafanejar en centenars de milions d'e -mails de tot el món .

Quan em va petar un cop l'ordinador i vaig témer que el meu correu hagués corregut la mateixa sort, un amic informàtic em va dir que no em preocupés, que el correu habita en un «núvol», que és com han d'anomenar al servidor o la cosa invisible i intangible que aquest usa en la seva moderna indústria epistolar, però el que no em va dir és que aquest núvol el tenia rigorosament vigilat algú. Espiar està molt lleig, tan lleig que fins al propi papa Francesc, que té sortides per a gairebé tot , va dir que és cosa del Dimoni. Espiar al detall, com s'executa en la esferes domèstiques de la murmuració i la maledicència o a la premsa del cor amb els famosos, o espiar a l'engròs, com en aquest cas d'intercepció massiva i global dels correus electrònics, ha ser invent, certament, de Satanàs, ja que si l'essència de l'ésser humà és la seva intimitat, ens deixa sense essència .

Tant s'ha vulgaritzat i estès l'espionatge, que fins i tot Alícia Sánchez Camacho espia, o l'espien, no sé ben bé. És clar que això de Mètode-3 és una cosa cutre i insignificant, com de la TIA de Mortadel·lo i Filemó, al costat d'aquest espionatge a lo bèstia dels correus electrònics, de milions i milions d'ells. ¿Se'ls llegiran tots? Malgrat el ridícul del cas, l'assumpte no té cap gràcia: el núvol al qual confiàvem les nostres coses ha resultat ser, per matar a la gent l'últim recó de confiança, un satèl·lit espia del Diable. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT