PUBLICITAT

La borsa ho confirma

CARMEN TOMÁS
PERIODISTA

Aquesta setmana passada unes declaracions fetes pel president del Banco de Santander van ser molt controvertides. Emilio Botín va dir des de Nova York que els diners estan arribant a Espanya per tots costats. Molts es van posar les mans al cap pel que van considerar una falta de sensibilitat del banquer. I és que molts espanyols, milions, ho estan passant molt malament i no s’entén que un banquer faci consideracions d’aquest tipus. Demagògia. El que va dir Botín és senzillament veritat. Les últimes xifres conegudes mostren clarament que els diners que arriben a Espanya són més dels que en surten. Hi ha inversió neta. Hi ha voluntat i apetit per invertir al nostre país i això no només s’observa en la borsa sinó també amb l’obertura de moltes empreses espanyoles a l’exterior on arriben a finançar-se amb èxit. El nostre índex borsari, l’IBEX va tancar divendres passat amb 10.001 punts, que són ni més ni menys que 1.600 més dels que tenia fa tres mesos.

La borsa espanyola és la millor d’Europa en el que va d’any i torna a nivells de fa dos anys. De fet, molts analistes aposten per la renda variable espanyola en la que veuen un potencial de creixement de fins al 40% per a finals de l’any vinent. Una dada: els grans bancs han pujat les cotitzacions bastant per sobre del 40% en només tres mesos. 

La borsa és un dels indicadors avançats més fiable, encara que la seva millora, així com la de la prima de risc o la percepció positiva dels inversors trigarà encara a traslladar-se a l’economia real. És cert que l’atur encara se’ns menja. També segueix el tancament d’empreses. Però no és menys cert que ja s’estan creant moltes petites societats i que l’ocupació autònoma està oferint dades molt positives. Falta crèdit i que la despesa pública se segueixi ajustant. Les comunitats autònomes hauran de reduir 8.000 milions addicionals entre 2014 i 2015. L’Estat també ha de seguir per aquest camí per tal de reduir els impostos i augmentar la capacitat de compra o d’inversió de ciutadans i empreses. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT