PUBLICITAT

Rèquiem per a la classe mitjana

  • A Espanya estan entrant els diners a cabassos ho ha dit Botín i ningú sap més del circuit dels diners
FRANCISCO MURO DE ÍSCAR
Periodic
Foto: noe

AEspanya estan entrant els diners a cabassos. Ho ha dit Emilio Botín i cal creure–s'ho perquè ningú sap més del circuit dels diners i perquè fins i tot Bill Gates o el fons d'inversió de John Goldsmith han posat diners en una empresa espanyola, FCC. El Santander i altres bancs guanyen més diners fins el setembre passat que en tot l'any passat. L'atur baixa, segons diu l'EPA, i la Borsa puja. El Govern està encantat ... Llavors, qui està pagant la crisi?

Hi ha tres milions de ciutadans en aquest país que viuen amb menys de 307 euros al mes, molts més que no arriben ni de lluny als mil –les víctimes terribles d'una crisi terrible– i una immensa classe mitjana que està suportant el pes de la crisi amb resignació, amb el cinturó estret i amb una conformitat que sorprèn. Perquè simultàniament a Espanya hi ha més rics que mai i els rics són molts més rics que abans de la crisi . Diu George Plassat, conseller delegat del Grup Carrefour, un observatori privilegiat per comprovar la marxa de l'economia real, que «les classes mitjanes han estat desplaçades a favor dels beneficis de les empreses». Té raó .

Les que encara es poden anomenar classes mitjanes són les que han patit la desocupació com totes les capes socials, la congelació salarial, quan no la disminució real dels salaris; les retallades en sanitat, en educació i en l'accés a la justícia, amb les injustes taxes que priven poder reclamar drets bàsics; les que no es poden escapar de cap manera del control d'Hisenda perquè viuen d'una nòmina, les que s'han endeutat fins a la medul·la per poder pagar la hipoteca, mantenir el fill aturat o els pares amb pensions mínimes, les que paguen la pujada de l'IVA i els altres impostos que han posat els que els anaven a baixar ...

I, mentrestant, l'economia creix i els beneficis de les grans empreses pugen com l'escuma. Amb aquest Govern, però també amb el Govern socialista de Zapatero, les diferències entre rics i pobres han crescut, la precarietat laboral s'ha convertit en la reina del mercat de treball, la igualtat ha patit una rebaixa monumental i l'equitat se'n ha anat al cel. Ja va dir Carlos Solchaga que aquest era el país on era més fàcil fer-se ric. Els rics es fan, els pobres els fan .

Si aquest Govern vol guanyar les pròximes eleccions, ja pot començar a canviar moltes coses. I el PSOE també. En els últims deu anys, els sacrificis s'han repartit de manera injusta i desigual, s'han explicat pitjor, i s'ha castigat als febles, mentre els poderosos seguien instal· ats allà dalt, tan lluny de la vida real, quan estaven embolicats en sospites o certeses de corrupció. La mort de la classe mitjana és la mort d'una societat que va ser aixecada sobre l'esforç i el sacrifici de la majoria Però sense classes mitjanes no hi ha societat que sobrevisqui . Això es diu esclavitud .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT