PUBLICITAT

¿Tots Sants o Halloween?

FABIOLA SOFÍA MASEGOSA
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

S'acosta la festa catòlica de Tots Sants i a Andorra, el mateix que a tota Catalunya, les persones es preparen per a la celebració. ¿Però que celebren? El Dia de Tots Sants és una tradició catòlica instituïda en honor a tots els sants, coneguts i desconeguts del món modern, segons el papa Urbà IV, per compensar qualsevol falta a les festes dels sants durant l'any per part dels fidels. Per tant, és costum honrar i portar a la nostra memòria a les persones que han mort. Així, la gent, l'1 de novembre, va al cementiri per resar, netejar i arreglar amb flors les tombes dels seus morts, però aquesta tradició va decreixen amb el temps. També, el 31 d'octubre, es fan les castanyades a totes les parròquies, i es mengen moniatos i panellets acompanyats d'un bon moscatell. Però, de mica en mica, estem passant de una festa de recolliment i familiar a una altra en que la gent es disfressa i va de festa per divertir-se: Halloween.

El que avui coneixem com la Nit de Bruixes o Halloween se celebrava fan més de 3.000 anys pels celtes, un poble guerrer que habitava zones d'Irlanda, Anglaterra, Escòcia i França. Precisament el 31 d'octubre, els celtes celebraven el cap d'any amb el Samhain, una festa pagana. Amb la immigració dels irlandesos catòlics el 1846 als Estats Units, aquesta tradició va arribar al continent americà. Quan es parla de Halloween o Dia de les Bruixes es pensa en disfresses, maquillatge, festa, dolços i nens; però la tradició indica que la seva celebració no sempre va ser festiva i alegre, i que els ritus que es practicaven durant la nit tenien un caràcter purificador i religiós que també es van perdre amb el temps.

Dons, ¿què celebren? La veritat és que hi ha moltes persones que parlen de mantenir les tradicions. Cosa ben difícil, d'altra banda, en un món globalitzat com el nostre. Jo no tinc la solució a aquest dilema, però, puc donar algunes pistes sobre el que penso dient que celebro una mica de cada cosa, el que més m'agrada. No vaig al cementiri perquè, en primer lloc, els meus no es troben enterrats a Andorra, però, en segon lloc, dir que encara que estiguessin no hi aniria perquè penso que hi ha molts més dies dins d'un any per poder anar amb tranquil·litat a fer una petita i recollida visita als teus éssers estimats. No m'agraden ni les conglomeracions, ni tenir marcada una data al calendari per anar a visitar a algunes de les persones a les que més estimava. La resta de la festa, tant Tots Sants com Halloween, a hores d'ara, les trobo més com un acte de caire festiu que religiós.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT