PUBLICITAT

Wert, s'arruga

FERMÍN BOCOS
PERIODISTA

«Verba volant. Les paraules se les emporta el vent. El que compten són els fets. Al seu dia, el ciutadà José Ignacio Wert, en aquell temps ministre d'Educació, Cultura i Esport, va presumir de tenir el coratge que cal tenir per suportar les crítiques. Més encara: proclamar que creixia davant l'adversitat. «Jo només tir-ho la tovallola en sortir de la dutxa» va dir , amb frase digna de marbre de les pedreres de Chamberí. Era un fanal.

Davant el temor a ser escridassat durant la gala dels Premis Goya, s'ha badat. El Cinema amb majúscula depèn del Ministeri que presideix. Si renuncia a ser present a la gala anual d'un gremi pel que se suposa que hauria de vetllar –cobra per això–, el lògic, fins i tot el decent, és que renunciï. A ningú li obliguen a ser ministre, però alguns s'enganxen per agafar una cartera ministerial. « ¿Ministre? Per descomptat. Encara que sigui de Marina» –explicava el vell acudit .

El càrrec té grans avantatges i alguns inconvenients. Els primers satisfan tots els registres de la humana vanitat. L'eròtica del poder, el culte a la personalitat, els ramats d'aduladors, les trucades per sortir als telenotícies, en fi, el que tots sabem i no poques vegades patim. Sobre els inconvenients, a priori, res està escrit i molts depenen de la forma de governar o de la naturalesa dels projectes que impulsen els titulars dels ministeris .

Si un ministre com el que ens ocupa posa en marxa una llei per la qual només aconsegueix el suport del Grup Parlamentari del PP i concita el rebuig dels restant grups i partits de l'arc parlamentari, a ningú li pot estranyar que vagi a on vagi ensopegui amb un bosc de discrepants. O hagi de navegar salvant els embats de la «marea verda» . Si per a més inri, resulta que forma part d'un Govern que ens cruix a impostos i demostra tenir escassa afinitat o simpatia pel gremi del cinema –els «titellaires» els han anomenat de manera despectiva, alguna vegada–, doncs ja tenim servits als components d'una mescla explosiva en termes de crítica i oposició .

Malgrat tot, crec que a la nit de diumenge, el lloc del ministre Wert estava en una de les butaques de l'auditori madrileny en el qual se celebrava la Gala dels Goya. Tinc per a mi que deixar sol el secretari d'Estat, José María Lasalle, no ha estat precisament un acte de gallardia. Com a bon càntabre, Lasalle va capejar amb dignitat el temporal salvant la cara del Govern. Això del compromís londinenc de l'agenda del ministre no s'ho ha cregut ningú.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT