PUBLICITAT

És la mentida

ISAIAS LAFUENTE
Periodista

La polèmica sobre la tragèdia de la mort de 15 immigrants quan intentaven entrar a Ceuta pel mar fa dues setmanes no cessa. Dimecres va parlar per primera vegada el president Rajoy per defensar la Guàrdia Civil, com si l'oposició política o la Unió Europea, que ha expressat la seva inquietud per l'operació, haguessin posat en qüestió al cos. De moment el que es retreu políticament és l'evidència de la mentida que van ordir el director general de la Guàrdia Civil i el delegat del Govern a la ciutat en les primeres hores, contradita pel mateix ministre de l'Interior al parlament .

Com Fernández Díaz no va presenciar l'operació, hi ha dues possibilitats: que els seus subalterns li mentissin o que, explicant-li la veritat, el ministre es fes còmplice de l'engany per si colava. És evident que la primera possibilitat exigiria la dimissió o la destitució dels fabricants de la falsedat. Ni un ministre es mereix col·laboradors així, ni un cos dedicat a investigar la veritat mereix tenir un director que intenta tapar. La segona possibilitat obligaria el mateix ministre a marxar a casa. Avui , cap de les dues s'ha produït. Els assenyalats potser pensin que resistir en aquestes condicions és símptoma de fortalesa. Però saben que sabem que només és el reflex de la seva escassa talla política i de la seva baixesa moral .

Cobrades les responsabilitats polítiques per la mentida serà el moment d'investigar la veritat, de saber qui va ordenar una acció tan dura i si l'actuació va ser causa o va agreujar la tragèdia. I més tard serà el moment de parlar de la protecció de les nostres fronteres, de la responsabilitat compartida que la Unió Europea té en la matèria, de preguntar no per què vénen a Europa en aquestes condicions sinó quines són les raons que els impulsen a sortir de seus països jugant-se la vida i actuar en conseqüència.

Però això, després. Ara estem parlant de la mentida i sobre ella, de moment, no hi ha respostes. Una inacció contra els que haurien de sortir que contrasta amb la contundència emprada amb els que volen entrar. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT