PUBLICITAT

Corrupció generalitzada

JOSÉ LUIS GÓMEZ

A l'Espanya de Rajoy -–i en la de Zapatero, i en la d'Aznar i a la de Felipe ... – se sabia que hi havia corrupció per dalt, de la qual es beneficiaven no només els grans partits polítics, sinó també alguns seus dirigents, i ara se sap i es constata per la via judicial el que ja s'intuïa: també hi ha corrupció per baix, de la qual s'hi beneficien molts alcaldes i regidors, així com els seus partits a nivell local, ja que amb aquest tipus de pràctiques també financen les seves campanyes electorals locals i col·loquen a amics i familiars en companyies proveïdores de les institucions i dels mateixos partits .

Paguen sempre els mateixos: els contribuents En el primer cas, amb els seus impostos, dels quals surten els diners de tants modificats que han servit en safata la corrupció que connecta al poder amb els grans constructors. I en el segon, no només amb impostos locals, sinó també amb taxes com les de l'aigua o fins i tot els tiquets de l'aparcament, la tristament famosa ORA D'aquesta manera, les concessionàries privades de serveis públics serveixen de tapadora per lliurar diners o regals a polítics locals corruptes i també per a ajudar als líders locals a finançar les seves campanyes i emprar als seus protegits .

¿Són tots els polítics corruptes? No. Molts d'ells no ho són, però molts altres sí. I en terra de ningú hi ha els que no ho són sobre el paper, perquè aquest tipus de missions se les encomanen als seus assessors: homes de palla que nomenen al capdavant dels seus gabinets per imposar-se als funcionaris públics i tancar els tripijocs, saltant-se els controls interns de l'Administració. Ja deia el poeta i narrador nord-americà Bukowski que la diferència entre una democràcia i una dictadura consisteix que en la democràcia pots votar abans d'obeir les ordres.

¿Hi ha remei per a aquest estat de coses que posen en perill la democràcia ? Per descomptat. La Justícia, que al cap i a la fi està començant a actuar, pot ser un bon remei, no només perquè penalitza els infractor, sinó perquè dissuadeix potencials delinqüents amagats al poder. Però hi ha més remeis: legislar sobre la fosca finançament dels partits, suprimir els assessors per potenciar la figura dels funcionaris de carrera i obligar a l'ús de targetes controlades per eliminar els bitllets de 500 euros. Altres diuen que aquestes coses també tenen a veure amb l'educació. Pot ser .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT