PUBLICITAT

Residents passius

FERRAN COSTA

Quan Demòcrates per Andorra va arribar al poder, es va marcar com un dels seus objectius prioritaris aconseguir atraure al Principat d'Andorra residents passius que aportessin valor afegit al nostre país. S'ha de reconèixer que, aquell cop sí, amb força celeritat es van endegar els canvis legislatius necessaris per poder determinar un marc jurídic que aconseguís portar al país nous residents d'aquest tipus. Haver establert unes noves regles de joc ben definides serviria per atraure aquest col·lectiu tan important pel seu poder adquisitiu.

Es calcula que en l'actualitat hi ha al nostre país entre 4.000 i 5.000 persones vingudes d'arreu que gaudeixen d'aquest règim especial. Aquest col·lectiu, la majoria de vegades, passa desapercebut per la seva extrema discreció i un ritme de vida gens ostentós. Són persones que, en la seva majoria, han triat el Principat d'Andorra perquè els garanteix una tranquil·litat, una seguretat, un clima i un llarg seguit d'avantatges que difícilment poden trobar en cap altre indret.

Alhora cal no perdre de vista que els integrants d'aquest grup de residents disposen d'un alt nivell adquisitiu, que repercuteix de manera clara i directa en les finances del Principat. El seu dia a dia fa que consumeixin intensament i el seu índex de despesa supera amb escreix el de la mitjana de la majoria de famílies del país. Els polítics són bons coneixedors de l'impacte positiu que aquest col·lectiu provoca en l'economia nacional i és per aquest motiu que, no només a Andorra sinó en moltíssims altres països, es disputen atraure els residents passius cap als seus territoris. Doncs bé, en aquests moments aquest col·lectiu, per dir-ho de manera planera, s'estira els cabells pel darrer anunci del nostre Govern. No poden entendre com, després de tres anys, els mateixos polítics que els van convèncer a venir al país amb unes determinades condicions, canviïn ara les normes del joc.

De cop i volta, se'ls informa que hauran de pagar 30.000 euros cadascun dels tres propers anys i, a partir d'aleshores, hauran de declarar i tributar per la seva renda universal. És a dir, el Govern fa ara tot allò necessari per foragitar de manera decidida aquells residents passius que es van decidir instal·lar a Andorra atrets per unes condicions fiscals competitives respecte d'altres territoris.

De res no serveix explicar, per activa i per passiva, que necessitem un marc jurídic clar i coherent per garantir el futur del país si es canvien radicalment les condicions que afecten els ciutadans cada dos per tres. És la millor manera de perdre tota la credibilitat. És com si algú decidís canviar les regles del joc a mig partit de futbol. Senyors, això no és seriós! H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT