PUBLICITAT

El pànic de la dreta

PEDRO H. CALVO

A la vista de les enquestes electorals a Espanya s'explica un bé el pànic de la dreta no ja perquè moltes li donen per perduts qualsevol dels comicis que s'acosten, sinó sobretot perquè la suma del conjunt de l'esquerra és àmpliament guanyadora en tots els supòsits. D'aquí el suprem interès de la dreta i la seva seqüela mediàtica a desacreditar qualsevol indici d'unitat de l'esquerra per pactar governs després de les eleccions. Aquest segon supòsit és el que porta dos anys vigent amb el Govern de coalició PSOE-IU a la comunitat autònoma d'Andalusia.

L'experiència andalusa és el mirall en el qual òbviament es miren els partits de l'esquerra per ampliar l'experiència al conjunt d'Espanya, tant per al Govern nacional com per als governs de comunitats autònomes i ajuntaments. És evident que per aquest motiu aquest és el mirall que cal trencar en trossos, des de la perspectiva de la dreta. El mirall andalús cal fer-lo miques per evitar la seva extensió a la resta del país. No ho diuen, clar, però aquesta és la meta.

L'esquerra, amb les seves habituals idioteses i malapteses de gossa grossa, sol donar-li facilitats a la dreta, tal com acaba de succeir amb la crisi andalusa dels desnonats de la Corrala Utopia. Els ha donat facilitats però no tantes com per fracturar el bipartit andalús i emportar-se'l per davant. El Govern de la Junta, amb la seva presidenta Susana Díaz al capdavant, ha superat l'escull i la dreta, contrariada i desil·lusionada, s'ha dedicat a pregonar que això està ferit de mort i que després de l'estiu, com a molt, el bipartit s'anirà en orris.

S'ha callat que l'orris inclouria qualsevol possibilitat d'estendre l'experiència andalusa per exemple al Govern de la nació després de les pròximes generals.

Se suposa que ara els partits de l'esquerra seran capaços d'entendre el joc i actuar en conseqüència. I si no, vagin fent baralles fins regalar a la dreta el futur, cosa que ni tan sols els agrairia. El que es juga ara és una cosa infinitament més important que el d'Extremadura de fa tres anys. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT