PUBLICITAT

L'art s'ha convertit en un actiu d'inversió atractiu

  • El mercat de l'art continua beneficiant-se d'una apreciació significativa dels preus
JAUME TORRES
DIRECTOR GENERAL DEL GRUP DAY STAR. @jaume_torres. www.daystar.ch

Periodic
Foto:

L'augment d'oferta relacionada amb el mercat de l'art és imparable en els últims anys. Estem veient una proliferació de cases de subhastes a nivell local i internacional, el desenvolupament de magatzems de seguretat especialitzats i l'obertura de noves galeries d'art comercial, la pròxima tendència, la propera onada, del següent que estarem sentint parlar, es de l'arribada de fons d'inversió d'art, que aprofiten el potencial de creixement d'un mercat voraç i optimista en clara tendència a l'alça.

¿Com hem de veure aquests fons d'inversió? Els fons d'art s'ofereixen de forma privada o a través de fons d'inversió regulats dedicats a la generació de retorns a través de l'adquisició i alienació d'obres d'art; dins de la Unió Europea normalment s'enquadren dins la nova normativa de fons alternatius AIMFD.

Són gestionats normalment per professionals de la gestió d'inversions en art o mitjançant l'assessorament d'un Advisor especialitzat que rep una comissió de gestió i un percentatge sobre els rendiments assolits pel fons.

Les característiques dels fons d'art són diverses i varien d'un fons a un altre. Mentre que tots els fons d'art utilitzen d'alguna forma una estratègia tradicional de «comprar i mantenir», difereixen en la seva mida, la seva durada, l'enfoc de la inversió, el palanquejament, les estratègies d'inversió, la possibilitat de que hi hagi reemborsaments abans del tancament (liquiditat) i les restriccions en la cartera.

El mercat de l'art gaudeix d'unes singularitats que el fan únic quan el comparem amb altres mercats d'inversió alternatius, però també pateix uns riscos específics, ¿quins són realment els riscos del mercat de l'art? (1) Risc de Balanç: cada vegada que es fa una pregunta sobre el valor de l'art, també hi ha un risc involucrat en la resposta. El risc de vendre massa baix o de pagar massa. Un taxador professional pot ajudar a gestionar aquests i altres riscos, proporcionant una opinió escrita de valor sobre la qual es poden basar les seves decisions financeres. Normalment haurà d'obtenir opinions de 2-3 taxadors professionals per mitigar aquest risc. (2) Risc d'Autenticitat: ¿és, bona, veritable, original, genuïna, autentica aquesta obra d'art? És el que pretén ser. En l'art i les antiguitats, els certificats són de gran importància per a l'autenticació dels objectes d'interès i de valor. (3) Risc de Condició: establir la condició de l'obra és indispensable per saber si hi ha algun problema que podria tenir un impacte en el valor. Sempre hem d'obtenir informes de les condicions detallades de qualsevol obra d'art. (4) El títol i el risc de Procedència: molts col·leccionistes poden assumir que qualsevol obra d'art creada després de la Segona Guerra Mundial és en gran mesura immune als problemes de procedència i del títol de propietat, però això és una suposició errònia. L'Art Loss Register, la base de dades internacional més completa de peces robades i desaparegudes o saquejades, afegeix al voltant de 14.500 obres d'art cada any. Dels més de 250.000 articles que hi ja a la base de dades, més d'un 15% han estat produïdes després de l'any 1945. Les reclamacions de propietat s'estan donant cada vegada amb més freqüència: l'art s'està convertint en una classe d'actiu diferent, i els compradors exigeixen la mateixa confiança transaccional que esperen d'altres contextos empresarials o d'inversió.

Els defensors dels fons d'inversió d'art sostenim que són precisament aquestes característiques el que fa que es generin oportunitats significatives, que ben aprofitades per professionals d'aquest camp, es poden explotar en benefici dels inversors.

¿Per què creix l'interès en els fons d'art? Els últims anys han vist un augment significatiu en el nombre de fons d'inversió d'art que s'han posat en marxa o estan en procés de ser posats en marxa a nivell internacional.

Gran part d'aquest increment es deu al creixent reconeixement de l'art com un actiu més per part de la comunitat d'inversors que han vist en les següents raons una bona opció a l'hora d'invertir: (1) El mercat de l'art continua beneficiant-se de una apreciació significativa dels preus (Segons els índex Art Price i Mei Moises el 2013 va créixer un promig al voltant del 10%; segons les últimes grans subhastes de 2013 a Miami, un 14%); (2) les inversions tradicionals en accions i bons en l'última dècada han generat, i seguiran generant, rendiment pobres; (3) La propietat de l'art pot servir de cobertura, especialment a la llum de les polítiques monetàries empleades per molts països en resposta a la crisi creditícia de 2008 i la recessió resultant; (4) Els fons d'art poden produir retorns que tenen poca o cap correlació amb els de les inversions de bons i accions més tradicionals ajudant a diversificar el risc total d'una cartera d'inversions; (5) La falta de regulació del mercat de l'art ofereix oportunitats úniques.

La línia entre inversió financera i l'adquisició de bens de luxe es torna cada vegada més tènue en aquesta nova generació de fons, atraient als individus més rics, que busquen cada vegada més exclusivitat en les seves inversions.

¿Quins són el beneficis d'invertir a través d'un fons d'art? (1) Gestió Professional: els clients d'un fons fan ús dels serveis de professionals experimentats i qualificats que estan recolzats per un equip d'inversió dedicat a la investigació que analitza els resultats i perspectives dels actius i selecciona les inversions adequades per aconseguir l'objectiu del règim del Fons. (2) Diversificació: els fons inverteixen en una sèrie actius a través de una àmplia mostra representativa. Aquesta diversificació redueix el risc perquè rares vegades tots els índex disminueixen al mateix temps i en igual proporció. (3) Oportunitat: els clients dels fons d'art poden aconseguir aquesta diversificació amb molt menys diners del que ho podrien fer pel seu compte. (4) Administració convenient: invertir en un fons d'inversió redueix la paperassa i ajuda a evitar molts problemes tals com els identificats en els riscos específics de mercat exposats en el paràgraf anterior. El fons estalvia temps i fa la inversió més fàcil, convenient i segura. (5) Rendiment potencial: està comprovat que a mitjà i llarg termini, els fons tenen el potencial de proporcionar un rendiment major, ja que inverteixen en una cistella diversificada d'actius i valors seleccionats. (6) Baix cost: els fons són una forma menys costosa d'invertir en comparació amb la inversió directa en el mercat, a causa de que seus beneficis d'escala fan que les comissions de corretatge, custòdia i altres es tradueixen en menor cost percentual per als inversors. (7) Liquiditat: en sistemes oberts, els partícips poden obtenir els seus guanys directament en el valor liquidatiu del fons; Amb fons tancats, poden vendre els seus títols en una borsa a preu de mercat o disposar d'un compromís de recompra directa. (8) Transparència: els inversors reben informació periòdica sobre el valor de la seva inversió, també reben la informació de les inversions específiques realitzades, la proporció invertida en cada tipus d'actiu així com la estratègia de l'administradora, les seves perspectives i l'evolució del mercat en general. (9) Flexibilitat: a través de característiques com els plans regulars i els plans de reinversió de dividend, l'inversor pot col·locar sistemàticament o retirar fons en funció de les seves necessitats i conveniència. (10) Elecció dels esquemes: els fons ofereixen gran varietat perquè els inversors puguin prendre avantatge de les oportunitats no només en els mercats de capital, deute i diners, sinó també en les indústries i sectors específics com l'art. (11) Reglament de Bon Govern: tots els fons han de disposar de regulació i funcionen dins de les disposicions de les regles estrictes dels reguladors, dissenyades per protegir els interessos dels inversors, tals com la normativa AIMFD o Mifid II de recent aprovació.

Els fons d'art podem concloure que poden ser una bona manera de diversificar el patrimoni i es van afiançant en la seva petita parcel·la dins del gran territori de les inversions, però limitant el seu enfoc a persones d'alt patrimoni net individual UNHWI.

Sembla probable que el camí a seguir pels nous fons d'art, serà dins del patró de Fons d'inversió Boutique, més flexibles i exclusius, oberts només per a una elit, en un tipus d'actiu ja de per si, especial, singular, peculiar, particular, atractiu, específic, diferent, exclusiu. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT